2010. február 21.

Tetőtér-beépítés könnyűbeton elemekkel

Tetőtér-beépítés könnyűbeton elemekkel

A Duratherm-rendszer alapelemei a polisztirolhab-könnyűbeton anyagú üreges idomtestek. Ezek kibetonozásával, vasalásával jön létre a teherhordó szerkezet, mely a vasbeton koporsófödémek alternatívája lehet.

Faanyagú tetőszerkezetek beépítése számos problémát okoz. A hőtároló képesség hiánya miatt ugyanis a lakótér nyáron túl meleg, télen túl hideg, illetve a nyáron működő klímaberendezés, a téli folyamatos fűtés indokolatlanul magas beruházási és üzemeltetési költséggel jár.

További gond, hogy a szarufák között kialakítható szerkezeti rétegrend léghanggátlása alacsony, a faszerkezet pedig tűzveszélyes. Egyes csomópontokban páralecsapódás következhet be, ez pedig rontja a hőszigetelést.

Mindezek kiküszöbölésére általában monolit vasbeton koporsófödémet építenek. Ebben az esetben a fa tetőszerkezetet is meg kell építeni, helyet biztosítani a hőszigetelésnek, valamint a héjalás rögzítéséhez. Utólagos tetőtér-beépítéseknél pedig – ha az épület teherbírása már ki van használva – ilyen nagy önsúlyú szerkezetek alkalmazása nem is lehetséges.

A felsorolt problémák kiküszöbölhetők a Duratherm-rendszer alkalmazásával. A rendszer alapelemei a polisztirolhab-könnyűbeton anyagú üreges idomtestek, melyek kibetonozásával, vasalásával jön létre a teherhordó szerkezet. A 150x50x30 cm-es, csaphornyokkal egymáshoz illeszthető idomokban egy 16 cm átmérőjű hosszirányú, és három keresztirányú üreg van. Az idomokat vízszintesen és függőlegesen egyaránt össze lehet építeni. Az ereszre merőleges hornyokba helyezett vasalás kibetonozással 50 cm tengelytávú „szarufákat” alkotva hozza létre a tető statikai vázát.

Tetőtér-beépítés könnyűbeton elemekkel

A Duratherm-tetőtérbeépítés fő előnyei:

  • a könnyű falszerkezet és a merev vasbeton váz kombinációja előnyös hőszigetelő és hőtároló képességet nyújt,
  • elmarad a külső kiegészítő ácsszerkezet, a lécezést kell csak az idomokon rögzíteni,
  • a szerkezet páraháztartása megfelelő, a csomópontok hőhídmentesek, páralecsapódás nem keletkezik,
  • az idomok szereléséhez a kis önsúly miatt nincs szükség darura,
  • a szerkezet „nem éghető” minősítésű,
  • az akusztikai védelem megfelelő, az idomok belső felületét elegendő 2-3 mm-es vékonyvakolattal ellátni, vagy gipszkarton táblákat felragasztani.

Az elemekből – a gyártási technológiából, és az utólagos könnyű alakíthatóságból eredően (az elemek láncfűrésszel vághatók) – kötetlen alaprajzi és formai kialakításra van lehetőség. Természetesen nemcsak tetőtér-beépítéshez, hanem más fal- és födémszerkezetek építéséhez is használható, a fenti előnyök kihasználásával. Egy 30 cm vastag Duratherm-fal U értéke önmagában – plusz hőszigetelés nélkül is – 0,2 W/m2K alatt marad (a követelmény U=0,45 W/m2K). 35 cm vastag falak esetében pedig U=0,16 W/m2K hőátbocsájtási tényezővel számolhatunk.

Tetőtér-beépítés könnyűbeton elemekkel

Tetőtér-beépítés könnyűbeton elemekkel

 

Magyar találmány

A Duratherm-rendszer magyar mérnök, Boronkay Gábor találmánya. Az anyagot Amerikában is növekvő népszerűséggel forgalmazzák Apex Block márkanéven; Arizonában évente mintegy 300 ezer négyzetméternyi (azaz körülbelül évi 3000 családi ház felépítésére elegendő mennyiségű) elemet állítanak elő, rendkívül korszerű, automatizált gyártástechnológiával. A Boronkay Gábor kisebbségi tulajdonában lévő üzem iránt jelenleg a multinacionális Saint-Gobain holding érdeklődik; a tranzakció sikere feltehetően a világ más tájain is ösztönzi majd a rendszer elterjedését. Ezzel párhuzamosan Magyarországon (Csepelen) is folyik kisebb volumenű (évi 8–10 ezer négyzetméternyi) Duratherm-idom gyártása, egyelőre elsősorban hazai piacra.

 

sajátjaink

nyerjenabaumittal

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás