2010. február 26.

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

Több referenciája van már Magyarországon is a nagyméretű, de könnyű Laminam kerámialapoknak, melyek fagyállók, grafittiállók és rugalmasak; felhasználási lehetőségeik a homlokzat- és padlóburkolatoktól a bútorokig terjednek. Legújabb típusa energiatermelésre is alkalmas.

A Laminam a valaha gyártott legnagyobb méretű és legvékonyabb kerámiatábla: a 3x1 méteres táblák mindössze 3 mm vastagságúak. A lapokat 2001 óta gyártják Olaszországban; a különleges méret speciális gyártási technológiát és gépeket igényel.

Az alapanyag rendkívül jó minőségű agyagőrlemény, melyet szilikon alapú futószalagon terítenek el. Míg a hagyományos kerámialapok tálcában préselt eljárással készülnek, addig a Laminam esetében szabadon elterül az anyag – ennek köszönheti rendkívül sík felületét. A préselés helyett pedig tömörítéses eljárást alkalmaznak – ennek köszönhetően a levegő fokozatosan szorul ki az anyagból a kiszáradás közben. Az anyag így rendkívül homogén lesz és kis pórustartalmú, ennek következtében pedig gyakorlatilag nincs vízfelvétele, tehát fagyálló.

A tömörítés után következik a kiégetés, ami ugyancsak új koncepción alapul: vegyes – azaz részben gáz-, részben elektromos – fűtésű kemencében történik. Az elektromos fűtésre azért van szükség, mert csak ezzel oldható meg a teljesen homogén hőeloszlás, azaz így lesz mentes az anyag a hajszálrepedésektől.

A Laminam kerámialapok nagy mérete, kis tömege (7 kg/m2), sík felülete – valamint az a tény, hogy ez az egyetlen kerámiatermék, amelyik (bizonyos korlátok között) hajlítható – különleges építészeti alkalmazásokra ad lehetőséget.

A felhasználási lehetőségek többek között:

 • fal- és padlóburkolatok (járható, nagyobb igénybevételeknek kitett burkolatok is),
 • homlokzati rendszerek (kiszellőztetett homlokzatként és ragasztott homlokzatként egyaránt; az utóbbi esetben tekintetbe kell venni, hogy az anyag párazáró),
 • válaszfalak,
 • alagutak, metróállomások belső burkolata,
 • készházak,
 • konyhabútorok, asztalok stb.

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

A Laminam alkalmazását megkönnyíti, hogy igen könnyen megmunkálható, szabható egyszerű üvegvágóval. Ez számtalan kreatív megoldást lehetővé tesz, például különböző felületi színezésű, mintázatú Laminam lapok összeállítását. A lehetőségeket tovább bővíti, hogy – mint fent említettük – padló- és falburkolatokat, valamint bútorokat egyaránt ki lehet alakítani az anyag felhasználásával.

Olaszországban például a Benetton-bolthálózat teljes felújítását ezzel a termékkel végezték. A Laminam melletti döntésben az is fontos szerepet játszott, hogy a kivitelezési munkát rendkívüli mértékben felgyorsította a nagy méretű padlólapok alkalmazása. Ezeket egyszerűen ráragasztották a meglévő burkolatra; nem kellett hosszadalmas és piszkos bontási munkát végezni (igaz, ehhez az is kellett, hogy a meglévő burkolat kellően sík alapfelületet adjon). Így minimális ideig kellett a szóban forgó boltokat zárva tartani (és ezzel bevételkiesést elszenvedni); péntek estétől kedd estig, azaz mindössze 4 napig tartott a felújítás.

Tekintsük át a Laminam előnyös műszaki tulajdonságait:

 • saválló, karcálló, kemény felület,
 • rugalmas, hajlítható,
 • UV-álló,
 • jól tisztítható, grafittiálló,
 • fagyálló,
 • tűzálló,
 • újrahasznosítható, tehát környezetbarát.

Mint azt fent említettük, a Laminam lapok széles színválasztékban, különböző felületi mintázatokkal kaphatók. Felépítésüket tekintve három típus létezik:

 • Laminam 3 – az alapváltozat,
 • Laminam 3+ – az üvegszövet-erősítéssel ellátott változat; padlóburkolat esetében feltétlenül ez szükséges,
 • Laminam 7 – szendvicsszerkezet, amely két réteg 3 mm-es lapból, és a közöttük elhelyezett üvegszövet-erősítésből áll. A bútoriparban leginkább ezt a típust alkalmazzák.

Magyarországon például a Budapest II. kerületében található Residence irodaház homlokzatán alkalmaztak Laminam-lapokat, alumínium vázrendszerre erősítve, kiszellőztetett szerkezetként.

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

 

Fotovoltaikus elemek Laminam hátlappal

A Laminam-történet hátteréhez tartozik, hogy a cég a technológiai fejlesztésekkel foglalkozó, a világ 25 országában működő System-csoporthoz tartozik; a speciális gyártási eljárás, illetve az ezt szolgáló gépek kifejlesztése köszönhető a Systemnek. A csoport másik tagja a System Photonics, amely a napenergiát hasznosító fotovoltaikus modulok fejlesztésére specializálódott.

Mivel napjaink építészetének egyik jelentős problémája, hogy gyakran ütközésbe kerülnek az energiahatékonysági és esztétikai szempontok – magyarán: a napenergiát hasznosító elemek idegen testekként telepednek rá a házakra –, kézenfekvő volt, hogy egyesítsék a System-csoportban megjelenő kétféle fejlesztést. Így olyan homlokzati elemeket tudnak kínálni, amelyek esetében a fotovoltaikus elemek Laminam-hátlappal készülnek, azaz egy termékben integrálódnak az esztétikai, a technológiai és az energiahatékonysági előnyök. A napenergiát hasznosító elemek így az építészeti kompozíció részeivé válnak.

Könnyű kerámialapok 3x1 méteres méretben

 

hírlevél-feliratkozás

épjog