2010. március 28.

Feljelentés Pécs főterének felújítása ügyében

Feljelentés Pécs főterének felújítása ügyében

A magasabb díjazás és a módosított határidő ellenére sem készült el megfelelő minőségben a pécsi Széchenyi tér kőburkolata. Állítólag technológiai hibákat követtek el a kivitelezők a téli munkálatok idején. Az ügyben jogi eljárás folyik. Portálunkon fotók is láthatók a hibás részletekről.

Feljelentést tett az ügyészségen egy magánszemély a pécsi Széchenyi térnek az Európa Kulturális Fővárosa program keretében folyó felújítása kapcsán – olvasható a pecsistop.hu hírportálon, az MTI jelentésére is hivatkozva. Mint a cikk írja, Jekyné Wohlfarth Zsuzsanna, a pécsi rendőrkapitány helyettese az MTI érdeklődésére megerősítette: a városi ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, az ezzel kapcsolatos teendőkkel pedig a városi rendőrkapitányságot bízta meg. A rendőr alezredes hozzátette, az ügyészség külön feladatokat írt elő a rendőrség számára, hogy eldönthető legyen, fennáll-e, vagy sem bűncselekmény gyanúja. A rendőrség április 1-ig dönthet a nyomozás elrendeléséről.

Jekyné Wohlfarth Zsuzsanna a feljelentés részleteire nem kívánt kitérni. Az MTI úgy értesült: a magánszemély a főtér átépítésének előkészületeivel, a kivitelezésre kiírt pályázattal kapcsolatban vélt szabálytalanságokat felfedezni, kifogásolja továbbá a felhasznált anyagok és a munkavégzés minőségét is.

Feljelentés Pécs főterének felújítása ügyében

A Széchenyi tér több közeli utcával és térrel együtt az EKF-program beruházásai keretében, mintegy kétmilliárd forintból újul meg. A főteret a szilveszteri rendezvények és a januári EKF-megnyitó okán már tavaly átadták, a fejlesztés teljes egészében azonban csak idén tavasszal fejeződik be.

A téren megszűnik a parkolás, megerősítik, kicserélik a burkolatot, a járművek helyét különböző "élményelemek", köztük "zenélő kövek" veszik át, s elvégzik a teljes akadálymentesítést is.

Feljelentés Pécs főterének felújítása ügyében

Mint emlékezetes a Széchenyi tér kálváriája azzal vette kezdetét, hogy Páva Zsolt polgármester közvélemény-kutatás keretében kérdezte a pécsieket, lehet-e 300 millióval drágább a tér felújítása, ha cserébe a tavalyi év végéig elkészül a felújítással a kivitelező. A lakosság nagy többsége úgy döntött, legyen drágább a kivitelezés, ennek ellenére nem készült el december 31-ére a tér, ellenben a szilveszteri program zavartalan megrendezése érdekében lezavarták a térről a munkásokat, és félig készen állott a tér az EKF megnyitón is.

Feljelentés Pécs főterének felújítása ügyében

Hiába volt azonban az átadási határidő december 31-e, a pécsi közgyűlés hónapról-hónapra módosítgatja a határidőket, így kerülve el azt, hogy a kivitelező Bayer Centernek kötbért kelljen fizetnie. Ez ugyanakkor szakértők szerint veszélybe sodorhatja a beruházás uniós támogatását, de annak az összegnek a kifizetését mindenképp, amit kötbérként be lehetett volna vasalni a kivitelezőktől – olvasható a pecsistop.hu oldalon.

Feljelentés Pécs főterének felújítása ügyében

A Széchenyi tér kivitelezésének problémáiról – még február elején – a tervlap.hu is hírt adott, fotókat is közölve egyes hibás részletekről (fent ezek láthatók). Mint a portálon olvasható, bár az önmagában örvendetes, hogy végre egyszer valódi kőből készül egy tér burkolata (jelen esetben kínai importból származó gránitból), a kivitelezés minőségével súlyos gondok vannak. A kivitelező – miután 1-ről 1,3 milliárdra emeltette a megbízási összeget – nem volt képes időre lefektetni és szintre hozni a tömböket. A hiba állítólag az volt, hogy a -10 fokos hidegben ideiglenesen a hóra fektették a köveket – egyébként sátrakban dolgozva –, a kimozgott hosszúkás kövek pedig el is törtek.

(A pécsi Széchenyi tér webkamerán itt látható.)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog