2010. április 18.

Construma – tele élettel és néhány tanulsággal

Construma – tele élettel és néhány tanulsággal

A „tele élettel” szlogen nem bizonyult hamisnak az idei Construmán: bár kevesebb volt a show, de talán több volt a területegységre jutó információ és nagy az információéhség is. Indokoltnak tűnik az optimizmus az építőipar jövőjét illetően, a kamaráknak viszont van mit átgondolniuk a kreditpontos képzések ügyében.

(Munkatársunktól)

 

Kevesebb show, több információ

A gazdasági és építőipari nehézségek annyiban mindenképpen érzékelhetőek voltak a Construma kiállításon, hogy a korábbi évekhez képest érzékelhetően kevesebb volt a nagy, látványos stand; a sörös-virslis-kávézós-élőzenés-műsoros megjelenés. Így viszont magasabb arányt képviseltek azok a standok, ahol szerényebb külsőségek között ugyan, de több érdemi szakmai információkhoz juthattak a látogatók; tehát mondhatjuk, hogy „az egy négyzetméterre jutó szakmai információ” mennyiségét nagyobbnak érzékeltük most a Construmán, mint az építőipar fénykorának tekinthető korábbi években.

Ez nyilván alapvetően annak köszönhető, hogy azok a cégek, amelyeknek most éppen nemigen lett volna sokkal több üzenetük annál, hogy „hahó, itt vagyunk, nagyok vagyunk, sikeresek vagyunk”, a jelenlegi viszonyok között nem tudtak erre pénzt szánni (illetve az érdemi szakmai kommunikáció céljára más, költséghatékonyabbnak tűnő csatornákat választottak). Viszont azok a kiállítók, amelyek jelentős újdonságokkal tudtak előállni, azok láthatóan a Construmát is igyekeztek kihasználni arra, hogy ezekre felhívják a figyelmet.

 

Információéhség, javuló építőipari kilátások

A Hungexpo statisztikai adatait nem tudjuk, csupán személyes benyomásainkra támaszkodunk, amikor azt állítjuk: a Construmán ismét rengeteg látogató volt. Úgy tűnik tehát, a kiállítók fokozott információközlési vágyával szerencsésen találkozott a látogatók fokozott információéhsége; ez utóbbi pedig feltétlenül biztató jelnek tekinthető az építőipari kilátások szempontjából. Miért érdekelnének ilyen sok látogatót – szakembert és laikus építtetőt – az építési termékekkel, technológiákkal kapcsolatos tudnivalók, ha nem bíznának benne, hogy ezeket hasznosítani is fogják…? Lehetnek lehangolók a kiadott építési engedélyekre vonatkozó hivatalos lakáspiaci statisztikák, de az ember hajlamos ezektől kevésbé megijedni, amikor – különösen a Construma hétvégi napjain – azt látja, hogy ezrével rajzanak körülötte olyan emberek, akik előbb-utóbb mind építkezni, illetve felújítani szeretnének.

Optimizmusra ad okot az az előadás is, amit Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa tartott a szakkiállítás első napjának (április 14.) délelőttjén. A kormányalakításra készülő párt két nemzetstratégiai céljával is összhangban van ugyanis az építési tevékenység élénkítése: az egyik az ország energiafüggőségének csökkentése, a másik pedig a kedvezőtlen demográfiai folyamatok (a társadalom elöregedésének) fékezése. Az előbbiből a hazai épületállomány energiahatékonyságának javítása következik, a másikból pedig a családtámogatási rendszerbe illeszkedő otthonteremtési támogatások.

Bencsik János konkrétumként említette a következőket:

- az otthonteremtés támogatása érdekében már néhány hónapon belül változtatni kívánnak a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatos törvényi szabályozáson; alapvetően ettől az előtakarékosságot jutalmazó, az elmúlt időszakban működőképességét bizonyító lakástakarék-pénztári rendszertől – illetve a feltételek kedvezőbbé tételétől – várják a lakásépítések fellendítését;

- ismét elérendő célként tekintenek az évi 40 ezret megközelítő új lakás építésére, melyeknek mintegy egyötödét szociális bérlakásként kívánják felépíteni; ez utóbbiaktól azt remélik, hogy a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkezők úgy is otthonhoz jutnak, hogy többé nem fognak belekényszerülni olyan banki hitelkonstrukciókba, amelyek kilátástalan helyzetbe sodorják őket;

- „nagy áteresztőképességű”, azaz tömeges igényeket fogadni képes pályázati rendszer indul annak érdekében, hogy 12-15 éven belül 3,2 millió hazai háztartás energetikai korszerűsítését meg lehessen oldani (ettől a földgázfelhasználás akár 25-30 százalékos csökkenése várható);

- átfogó program indul a középületek korszerűsítése érdekében is.

A rendezvényen a konferenciát szervező MÉASZ elnöke átadta Bencsik Jánosnak a szakmai szervezetek által összeállított Komplex Épületenergetikai és Klímavédelmi (KÉK) Programot, amiről portálunkon korábban már hírt adtunk.

 

Pontvadászat, méltatlan jelenetekkel

A fent említett konferenciának sajnálatos kísérőjelensége volt, hogy a részt venni szándékozók közül sokan órákig álltak sorba a regisztrációnál – amire a kamarai továbbképzési pont megszerzéséhez szükséges igazolás miatt volt szükség. (Erről a Tervlap portál is beszámolt.) Figyelemre méltó az is, hogy számosan a regisztráció, azaz az igazolás kézhez vétele után azonnal távoztak is a helyszínről… Mint megtudtuk, ez korántsem volt egyedi jelenség; úgy tűnik, sokan más rendezvényekre sem a tanulás szándékával, hanem kizárólag „pontvadászat” céljából érkeztek.

Valószínűleg nem túlozunk, ha azt állítjuk, hogy ez a kamarák továbbképzési pontokkal kapcsolatos eredeti szándékainak megcsúfolása. Ezért persze a Construma szervezői hibáztathatók a legkevésbé, inkább arról van szó, hogy megérett a helyzet a pontok megítélési gyakorlatának újragondolására mindkét kamaránál. Láthatóan nem szül jó vért, ha túl könnyű továbbképzési pontokat szerezni olyan alkalmakon, ahol valójában nincs szó érdemi, a résztvevők által is hasznosnak tartott továbbképzésről. Ezek az alkalmak a résztvevőket, a szervezőket és a továbbképzés rendszerét is méltatlan helyzetbe sodorják.

 

Kiadónk a Construmán

Végül két fotó kiadónk, az Artifex Kiadó Kft. standjáról. Kiadványaink, valamint kamarai kreditpontos online képzéseink és konferenciáink iránt egyaránt nagy érdeklődés mutatkozott.

Construma – tele élettel és néhány tanulsággal

Construma – tele élettel és néhány tanulsággal

(Fotók: Nagy Ilona)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog