2010. április 20.

Geotermikus erőművet építtet a Főtáv

Geotermikus erőművet építtet a Főtáv

Két kilométer mély geotermikus kútpárt építtet a Főtáv Zrt. 2011 végéig. A cég 2020-ra 20 százalékra tervezi növeli a megújuló energiaforrások használatát a jelenlegi 4 százalékról. A tervek között szerepel egy 42,3 km hosszú körvezeték kiépítése 2017-ig, valamint két biomassza fűtőmű létesítése 2012-ig.

A Főtáv Zrt. tárgyalásos eljárás útján keres szakmai partnert egy olyan geotermikus kútpár kiépítéséhez és üzemeltetéséhez, mely a budapesti rákoskeresztúri távhőkörzetet láthatja el a megújuló energiából nyert hővel – olvasható a Portfolio.hu cikkében. A nyertes pályázó feladata lesz majd a kútpár, valamint a kapcsolódó létesítmények kiépítése és a létesítmény 15 éven át tartó üzemeltetése is.

A Főtáv Zrt. az így kiépített hőtermelő egységtől évente legalább 16 millió Ft megtakarítást remél a földgázköltségekben, valamint további kb. 15 millió Ft bevételt az értékesíthető CO2 kvóták révén. A beruházás várhatóan 2010 őszén kezdődik és 2011 év végére fejeződhet be. A tervezett kútpár mélysége több mint 2 km, tervezett geotermális hőteljesítménye pedig 4 MW lesz. A pályázat teljes anyaga 2010. április 20-ától elérhető a Főtáv honlapján.

A projekt szorosan illeszkedik a Főtáv elképzelésébe, mely szerint 2020-ra húsz százalékra növeli a megújuló energiaforrások használatát. A budapesti távhőellátásban jelenleg csupán 4%-ot tesznek ki a megújuló energiaforrások, a fennmaradó 96%-ot a földgázalapú technológiák szolgáltatják.

A fővárosi távhőszolgáltató vállalat ezen az arányon szeretne változtatni közép- és hosszútávon. A geotermikus kútpár megépítése mellett a tervek között szerepel egy 42,3 km hosszú körvezeték kiépítése 2017-ig, mely hét budapesti hőkörzetet kapcsolna egy integrált rendszerbe; valamint két, egyenként 20 MW kapacitású biomassza fűtőmű létesítése 2012-ig, mely tervezetten évi 15,7 millió köbméter földgáz kiváltását teszi lehetővé, évi 30 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenés mellett.

A projektek megvalósulásával 2020-ra a földgáz alapú technológiák használata 77,9%-ra csökkenhet; míg a hulladékhasznosítás 12,8%-ra, a biomassza energiaforrásként való felhasználása pedig 9,3%-ra növekedhet a budapesti távhőellátásban.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog