2010. április 28.

Két új metróállomást lehet megnézni vasárnap

Két új metróállomást lehet megnézni vasárnap

Kulturális eseményekkel egybekötött nyílt napot szervez a DBR Metró Projekt Igazgatóság 2010. május 2-ára, azaz e hét vasárnapra. Az egész napos rendezvény szakmai kiállítással indul, szakmai előadásokkal folytatódik, aztán idén is kinyílnak a metrókapuk a fővárosiak előtt két épülő metróállomáson.

Végül kötetlenebb hangulatban telik majd az este, hiszen a látogatók egy rendhagyó jótékonysági színházi előadáson és egy jótékonysági koncerten is részt vehetnek, extrém helyszínen, több mint 20 méter mélyen. A programokra reggel 9 és este 21 óra között várják az érdeklődőket – olvasható a DBR Metró Projekt Igazgatóság sajtóközleményében.

A Móricz Zsigmond körtéri megállóban reggel 9 órakor nyílik az a kiállítás, melyen a XI. kerület az állomás fölötti gombára kiírt tervpályázat alkotásait szeretné megismertetni a fővárosiakkal, ezzel egyben útjára is indítva a rendezvények sorát. A megnyitót követően fél 10-től a belső beépítő, majd a vágányépítő tart rövid előadást az általuk végzett munka kihívásairól. 10-től egészen 16 óráig - idén is csatlakozva az Urbitális Majálishoz – megnyílnak a metrókapuk az érdeklődők előtt a Móricz Zsigmond körtéren és a Keleti pályaudvarnál. Tízfős csoportokban, tízpercenként indulnak majd a turnusok, regisztrálni a www.metro4.hu weboldalon lehet. A tavalyi évek tapasztalatai - a hatalmas túljelentkezés - alapján csak az előzetesen regisztrált érdeklődőket tudja a DBR garantáltan fogadni a megállókban. Délután 17 órától a Vígszínház társulatának előadásában sanzonokat, este 19 órától pedig a Kis Kreatív Band jóvoltából hazai slágereket hallgathatnak majd a látogatók a 70-es és a 80-as évek legjobb zenéiből válogatva. A kiállítás és a nyílt nap ingyenes, a színházi előadás jelképes 200 forintos belépőjéből befolyt összeget a Vígszínház jótékony célra ajánlotta fel, a koncertre nincs belépő, de itt is számítanak a szervezők egyéni felajánlásokra. A befolyt bevételt a koncert szünetében Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a Down Egyesületnek, Madarász Endre, a Kis Kreatív Band vezetője pedig a fogyatékkal élő fiatalokból álló Nemadomfel Zenekar képviselőjének fogja átadni.

A rendezvények legfontosabb célja testközelből mutatni meg a budapestieknek, hogy hol tart valójában a metróépítés. A Móricz Zsigmond körtéri megálló ideális terepet kínál ehhez, hiszen az állomás szerkezete elkészült, a belső beépítést végző Swietelsky Magyarország Kft. - aki egyben a rendezvény fő támogatója is - eddigi eredményei kezdenek látványossá válni, de a vágányokat építő Tóth TD Kft. is a tér alatt, pontosabban annak vonzáskörzetében kezdte meg nemrég a munkálatokat. A másik helyszínre, a BPV konzorcium által épített Keleti pályaudvari megállóra azért helyezünk hangsúlyt, mert ez az állomás lesz a 4-es metró első szakaszának ideiglenes végállomása, ide érkeznek meg néhány hónap múlva az alagútépítő pajzsok, így mindenképpen a Baross tér kerül majd a figyelem központjába. Már ez a megálló is közel szerkezetkész és a pajzsok érkezését várják a szakemberek.

A Móricz Zsigmond körtéren a Swietelsky Magyarország Kft., a Keleti pályaudvarnál a Vegyépszer Zrt. munkatársai vállalták, hogy szakmai kísérettel teszik majd élvezetesebbé a nyílt nap csoportjainak látogatását. Végül a metróépítők idén is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Európa más nagyvárosaihoz hasonlóan teret kívánnak biztosítani a modern kulturális kezdeményezéseknek - igaz, a világon talán egyedülálló módon már most, a megvalósítás fázisában is.

(Forrás: a DBR Metró Projekt Igazgatóság sajtóközleménye)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog