2010. május 16.

Szabad felületformálás a tetőn bitumenes zsindellyel

Szabad felületformálás a tetőn bitumenes zsindellyel

Jó minőségű bitumenből készülő, változatos szín- és formavilágú zsindelyeket kínál a finn Katepal cég – a zsindelyfedés egyik legnagyobb előnye a szabad felületformálás lehetősége: íves, vagy tördelt felületek, tagolt, vagy toronytetők, merész és változatos tetőfedések szép kialakítására nyújtanak lehetőséget.

A bitumenes zsindely lágy, nem önhordó tetőfedő anyag, ebből a tulajdonságából adódik, hogy a kivitelezés a hagyományos tetőfedő anyagokétól eltérően történik. A bitumenes zsindelyfedés teljes felületű deszkaaljzatot, vagy vízálló rétegelt lemez hordozóréteget igényel.

 

Hogyan készíthető tartós zsindelyfedés?

Rövid, alig száz éves múltja miatt nincs mindenhol kellő, hosszú időn át kialakult szakmai tapasztalata a mestereknek, ami a helyes bitumenes zsindelyfedés kivitelezéséhez nélkülözhetetlen. A tetőfedőknek meg kell tanulniuk a kivitelezés alapismereteit, de ezen túlmenően a különleges fedési igények miatti magas szintű zsindelyfedési ismeretekre is szert kell tenniük. A szakembereknek ismerniük kell az anyag tulajdonságait, az ebből következő tervezési és kivitelezési sajátosságokat, a helyes anyaghasználatot. A tervezőknek tudniuk kell az új tetőrétegrendeket és a részletek helyes kialakítását.

A zsindelyfedés tartósságát alapvetően befolyásolja a zsindely minősége, amit elsősorban a hordozóanyag határoz meg: a gyártásához használt bitumen alapanyag és az erősítő-hordozó betét minősége. Tartós megoldást az üvegfátyol, vagy üvegszövet (esetleg poliészterfátyol) betétes zsindelyek nyújtanak – tartózkodni kell a papír és cellulóz anyagú, esetleg más korhadó szerves hordozórétegű zsindelyektől, mert ezek hajlamosak felvenni a nedvességet, és jelentős alakváltozással (például hullámosodással) reagálnak rá. Az ilyen tetőfedések hamar tönkremennek.

A széles szín- és formaválasztékban kapható Super Katepal zsindelyek gyártásához jó minőségű bitument használnak, ami elengedhetetlen feltétele a zsindely hajlíthatóságának, azaz a kivitelezés közbeni törhetetlenségének.

Változatos tetőidomok elnyűhetetlen zsindelye

A Super Katepal zsindelyek hátoldali öntapadó ragasztórétege jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ami szintén fontos a tetőfedés tartóssága szempontjából. A Katepal zsindelyek komplett rendszerben, változatos kiegészítőkkel kaphatók – megfelelő kivitelezéssel tartós és esztétikus megoldást nyújtva a legváltozatosabb tetőformák fedésére is.

Változatos tetőidomok elnyűhetetlen zsindelye

Változatos tetőidomok elnyűhetetlen zsindelye

 

hírlevél-feliratkozás

épjog