2010. június 14.

Megszólaltak a szakmai szervezetek árvízügyben

Megszólaltak a szakmai szervezetek árvízügyben

A növényzettel telepített tetők, a zöldtetők a lehulló csapadék jelentős részét visszatartják, illetve a csapadékcsúcsok esetén a lefolyó csapadékvíz-mennyiség lefolyását jelentősen késleltetik – írja a ZÉOSZ közleménye. A MÉASZ elnöke pedig az árvízkárok helyreállításához építőanyagok felajánlását kéri a gyártóktól.

Mint a Zöldtető-építők Országos Szövetsége által szerkesztőségünknek eljuttatott dokumentum hangsúlyozza: „egy jól megépült zöldtető 50-90% csapadékvíz-visszatartással a csatornahálózatot nagymértékben tehermentesíti, hiszen hang- és hőszigetelés, a levegőminőség javítása, esztétikai megjelenése és egészségünkre gyakorolt jótékony hatása, biodiverzitást segítő tulajdonsága mellett kiemelt vízmegtartó képessége is. (...) Felismerni a fenntartható városi tervezés lényegi elemeit a legígéretesebb stratégia a hosszutávú és sikeres árvízi kockázatkezelésben. Az árvízi szempontok elválaszthatatlanok a városi tervezéstől. (...) A ZÉOSZ a legjobb gyakorlat közé sorolandónak tartja a zöldtetők építését, tagságát, szakembereit, tudását ajánlja az építők, építtetők, beruházók és felhasználók figyelmébe” – írja a ZÉOSZ elnöke által jegyzett közlemény.

Ugyancsak a ZÉOSZ továbbította a Magyar Építőanyag-gyártók Szövetségének felhívását, mely az árvízkárok helyreállításához való hozzájárulásra kéri a gyártókat.

„Közismert tény, hogy hazánkban a közelmúltban súlyos természeti katasztrófa, árvíz sújtja településeinket. Emberek ezrei veszítették el és veszítik el otthonaikat, javaikat, gyakran egy élet munkáját. Természetesen azokért is felelősséget érzünk, akiket ez a szörnyű tragédia érintett: családokért, közösségekért, településeinkért, pusztuló nemzeti értékeinkért.

Felhívással fordulok a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség valamennyi tagszervezetéhez, pártoló tagjához, és szakmai partneréhez, kérve, hogy a lehetőségeik adta keretek között ajánljanak fel építőanyagokat, tervezési és kivitelezési segítséget az újjáépítéshez!

Valamennyien tudjuk, hogy a hazai építésgazdaság nehéz helyzetben van, ugyanakkor soha nem feledkezhetünk meg azokról, akikért vagyunk, akiknek építünk és akiknek termékeinket értékesítjük. Most nagy szükség van a szolidaritásra és az önzetlen segítségünkre.

Mivel személyesen nem tartozom a gyártók közé, így magánszemélyként 50.000,- Ft személyes felajánlással nyitom meg a felajánlások és adományok remélem hosszú sorát.

Kérem, hogy felajánlásokról értesítsétek a Magyar Építőanyagipari Szövetség titkárságát a measz@mcsz.hu elektronikus levélcímen. Nem adományokat kérünk, hanem azt kérjük megírni, milyen segítséget tudtok nyújtani az árvízkárosultaknak otthonaik újjáépítéséhez.

A felajánlásokról közvetlenül tájékoztatjuk a Belügyminisztériumot, nevesítve a felajánlót és a felajánlás tárgyát, így vállalva részt a koordinációban” – írja felhívásában Széman György MÉASZ-elnök.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog