2010. június 18.

Acélszerkezetek tűzvédelme hőre habosodó festékkel

Acélszerkezetek tűzvédelme hőre habosodó festékkel

Az egykomponensű, vizes bázisú Polylack W tűzvédelmi festékrendszerek 180-200 °C-nál kezdik kifejteni hatásukat: speciális habréteget alakítanak ki az acél felületén, ami meggátolja a fém kritikus hőmérsékletre történő melegedését. Ilyen módon az acélszerkezeteken 15-től akár 60 perces tűzállóság is elérhető.

500 °C-tól kezdődően az acél tartószilárdsága jelentősen csökken, aminek következtében a tartószerkezetek elveszíthetik eredeti képességeiket, illetve funkcióikat, így az épület részlegesen, vagy akár teljesen össze is omolhat. A törtfehér színű, ecsettel, hengerrel, vagy szórással felhordható Polylack W2 festékkel akár 60 percig is védelem nyújtható a kül- és beltéri acélszerkezeteknek: 450 μm vastagságban felhordva a festék F 30-as tűzvédő bevonatot képez.

 

Acélszerkezetek tűzvédelme hőre habosodó festékkel

Acélszerkezetek tűzvédelme hőre habosodó festékkel

 

Tűzvédelmi bevonat kialakítása

A védeni kívánt acélszerkezetek festés előtt általánosan alkalmazott alkidgyanta alapú korróziógátlóval kezelendők. Az alapozó 50 μm rétegvastagságban, a teljes felületen hiánytalanul hordandó fel.

 

Acélszerkezetek tűzvédelme hőre habosodó festékkel

A hőre duzzadó, egykomponensű, vizes bázisú Polylack W2 1-2 rétegben alkalmazható tűzvédő bevonatként. (A 20 kilogrammos vödrös kiszerelésben kapható festék anyagszükséglete 1 kg/m2.) A festék viszkozitása lényegesen nagyobb a hagyományos festékeknél, így egy rétegben nagyobb mennyiség hordható fel: ecsettel 315–450 mikron vastagságú bevonat képezhető. Nagyobb sík felületekkel rendelkező acéltartókra a festék felhordása hatékonyabb hengerrel, mint ecsettel. A bevonat egyneműségét, a felhordás termelékenységét és az elérhető eredményt tekintve a szórásos felhordás a legcélszerűbb; e módszer ajánlható mind kiterjedt szabad felületek, mind pedig nagy és közepes méretű acélidomok esetében is.

A tűzvédelmi festés igény esetén alkidgyanta alapú fedőfestékkel (például Rapid Aqua) is ellátható.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog