2010. augusztus 02.

Az előtakarékosságot díjazná az Új Széchenyi Terv lakásprogramja

Az előtakarékosságot díjazná az Új Széchenyi Terv lakásprogramja

Összekapcsolná a kormány a lakástámogatásokat a gyermekvállalással, a jövedelemadózással, az energiahatékonysággal, a minőségi és legális építéssel – derül ki az Új Széchenyi Terv vitairatából.

A vitairat a devizahitelezés helyett a forint jelzáloghitelezést részesíti előnyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján is olvasható kétszáz oldalas dokumentum Otthonteremtés és lakásprogram című fejezete szerint a „lakásügyeknek” évente 375 milliárd forint költségvetési forrásra – a GDP 1,5 százalékára – lenne szüksége: ezt a szintet fokozatosan több év alatt kell elérni.

Az új lakástámogatási rendszer alapgondolatait a következők köré csoportosítja az Új Széchenyi Terv: tisztességes munka, a közterhekhez való hozzájárulás, a gyermekvállalás, az előtakarékosság elismerése, az elvárható szolidaritás és az állami szerepvállalás. Eszerint koordinálni kell az állami és uniós forrásokat; meghatározott esetekben az államnak célszerű lenne a hitelező bank felé az adós lakáscélú hiteléért garanciát vállalnia.

A dokumentum szerint „az adócsökkentési intézkedések optimális végrehajtásaként elképzelhető az szja-adójóváírás a lakásépítéssel, új lakásépítéssel kapcsolatban”. Itt leszögezik azt is, hogy szja-kedvezmény az egyszeri lakásvételhez, építéshez kapcsolódó, de hatékonyan, több éven át igénybe vehető kedvezmény. A program a bérlakások bérleti díjának megfizetését az adómentes béren kívüli juttatásokhoz kapcsolná.

A meglévő lakástakarék-pénztári konstrukciókat olyan termékkel egészítenék ki – olvasható –, amely a szülőknek lehetőséget adna, hogy a gyermekük iskolai évei alatt előtakarékossággal összegyűjtött összeget új építésű bérlakásokkal kapcsolatos bérleti jog 3-4 évre történő megváltására is fel tudják használni. A közhasznú bérlakásépítésbe invesztáló befektető pedig társasági adókezdeményben részesülne. A vitára bocsátott program leszögezi azt is, hogy csak a gazdaságilag megtérülő felújításokat célszerű támogatni; a lakástámogatásokat döntően az építések, újlakás-vásárlások, felújítások támogatásán keresztül célszerű nyújtani; szükség van az államilag ösztönzött bérlakásépítésre.

Az Új Széchenyi Terv kiemeli: az újlakás-építés mennyiségét évi 40-50 ezerre kell fokozatosan emelni, hosszú távú otthonteremtési programot kell kidolgozni, a civilek bevonásával otthonteremtési tanácsadó testületet kell létrehozni, az állami ellenőrzést fokozni kell a lakásépítési támogatás felhasználásában, elő kell segíteni az öngondoskodó lakáscélú előtakarékoskodást, elő kell készíteni egy panelprogramot, és a bérlakásépítés hazai kérdéseit tisztázó projektet kell indítani. Ezek mellett a dokumentum leszögezi, hogy gyorsan, mindenki által elfogadható módon kell megoldani a deviza- és forinthitelek problémáit.

(Forrás: MTI, Zipp.hu)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog