2010. augusztus 30.

Favédőszer-koncentrátum kül- és beltérre

Favédőszer-koncentrátum kül- és beltérre

Faanyagok gomba- (farontó és penészgombák, kékülés) és rovarkárosítással szembeni megelőző védelmére szolgál a Teto Öko faanyagvédőszer, mely szerves hatóanyagokat, réz-, bórvegyületeket, valamint a beszívódást elősegítő adalékanyagokat tartalmazó, krómmentes, folyékony, vízben oldható készítmény.

Külső, az időjárás hatásainak kitett, de földdel nem érintkező faanyagok (vezetéktartó oszlopok, a szabadban felállított faszerkezetek, fából készült épületek, készházak stb.), valamint beltéri szerkezetek (tetőszerkezetek, párnafák, fa nyílászárók, fafödémek, egyéb építési faanyagok), illetve gomba és rovarkárosítók által erősen veszélyeztetett faanyagok megelőző védelmére alkalmas a Teto Öko készítmény. Hatóanyaga révén mélyen beszívódik a fába, ezért kisebb fertőzések megszüntetésére is használható. A faanyagot zöldeskékre színező védőszer elfedi a kisebb kékülési, penészedési nyomokat.

Az anyag védőhatása kültéri, földdel nem érintkező faszerkezeteken – fafajtól függően – legalább 10 év, beltéri, intenzív gombatámadástól mentes helyen történő felhasználáskor legalább 20 év. A kezelt szerkezeteket 5-10 évenként ellenőrizni kell, és szükség esetén a kezelés megismétlendő.

A Teto Öko készítmény mázolással, áztatással, szórással vagy magas nyomású telítéssel juttatható a fába. (Kültéri faanyagokat ecsetelés helyett 8-24 órás áztatással, vagy magas nyomású telítéssel ajánlott kezelni.)

 

Favédőszer-koncentrátum kül- és beltérre

 

Amire a kivitelezéskor figyelni kell

A koncentrátumból felületkezeléshez 15 százalékos oldatot kell készíteni (8,5 liter víz + 1,5 kg koncentrátum). Felületi védelem elérésére több – legalább négy – rétegben, a veszélyeztetettségi kategóriának megfelelő mennyiségű oldattal kell kezelni a faanyagot. A felhordások között 4-8 óra száradási időt kell hagyni. Áztatáskor – a fa fajtájától és víztartalmától függően – legalább 8-24 órán át kell az oldatban tartani a fát. Áztatáshoz, szóráshoz tovább hígítható a szer, de a hígítás mértékét a felhordás mennyiségénél figyelembe kell venni – a kezelés csak akkor lesz megfelelően hatásos, ha a felhordott (beszívott) mennyiség eléri az előírt értéket. Folyamatosan ellenőrizni kell az oldat koncentrációját, tekintettel arra, hogy az oldat hatóanyagban elszegényedhet. Áztatáskor – a gyors fixálódás miatt – annyi oldatot ajánlott csak készíteni, amennyi ellepi a faanyagot, és az áztatókádba töltött nagy mennyiségű oldat helyett célszerűbb folyamatos oldatpótlást alkalmazni.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog