2010. október 07.

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

Gyors, gazdaságos és rugalmas, az egyedi igényeket mindenben kiszolgáló építkezés, és az ennek megfelelő építőanyag – mindezt egyben nyújtja a Leier méretre gyártott vasbeton termékcsaládja, mely rugalmasan alakítható, egyedi méretezésű rendszerének köszönhetően az építési idő jelentős lerövidítése mellett is lehetővé teszi a precíz, jó minőségű munkavégzést.

A győri Leier City Centerben az év elején megépült 161 férőhelyes mélygarázs teljes szerkezete a Leier cég által – egyedi méretre – gyártott és erre a célra kiválóan megfelelő Leier betonelemekből készült. A Leier szerkezeti megoldásának köszönhetően könnyen áttekinthető, világos, elegáns megjelenésű mélygarázs jött létre.

 

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

 

Győr központjában, a közel 3 hektáros műemlék épületegyüttes (az egykori Frigyes laktanya) rekonstrukciójának keretében a mai kor igényeinek megfelelő, nagy befogadóképességű mélygarázst építtetett a beruházó. A felújítás alatt álló műemlék épületek által szorosan közrefogott, 5 ezer négyzetméteres területen megvalósult objektum több szempontból is különlegesnek mondható:

• 2,5 hónap alatt szerkezetkész átadás („Just In Time” építkezés);

• 100 százalékban méretre gyártott vasbeton elemek felhasználásával készült;

• rejtett gombafödémes megoldás, ami helytakarékosabb és esztétikusabb is;

• terepviszonyokhoz igazodó, egyenletes 1 százalékos lejtéssel megépített aljzat és födém;

• 5000 m2-es födém, 400 KN/m2 teherbírással;

• zöld szigetek a természetes szellőzés és világítás megvalósításához.

 

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

 

Precíz, pontos megoldások

Az építmény teherhordó szerkezetét az előregyártott oldalfalak és az előregyártott falszerkezetű pillérek alkotják, míg a függőleges terheket teljes egészében a 7,8x7,8 m-es rasztertávolságban elhelyezett, 75x25 cm-es betonkiöntésű pillérek, valamint a 30 cm-es vízzáró betonfalak viselik. A 35 cm-es vízzáró aljzatbeton mellett a 35 cm-es vízzáró födém, valamint a szintén vízzáró teherhordó falazat száraz belső teret eredményezett, bár az építkezés során a talajvíz sok nehézséget okozott.

A födémpanelek különlegessége a rejtett gombafödémes megoldás, mely a hagyományos gombafödém helyett a pillérek felett egy rejtett, 2,5x2,5 méteres, vasalt födémrészként valósult meg. A terepviszonyokhoz igazodó, 1 százalékos lejtéssel készült aljzat és födém egyben a mélygarázs tetején létesített park vízelvezetési problémáira is megoldást nyújtott. A mélygarázs gyalogos közlekedését előregyártott vasbeton lépcsőkkel oldotta meg az építő.

 

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

 

Mélygarázs természetes fénnyel

A természetes szellőzés és megvilágítás kialakításával – az általában a mélygarázsokra jellemző – gépészeti beruházási összeg nagy része (szellőző-, világítási és tűzvédelmi rendszer), valamint jelentős üzemeltetési költség is megtakarítható. Az alkalmazott építészeti megoldásoknak köszönhetően a garázsszinten is élvezhető a természetes fény és a zöld növényzet látványa, valamint az állandó friss levegő – mindez együtt kellemes környezeti élményt teremt.

 

Fotók: Kámán Béla és Rendes Ákos

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog