schock

2010. október 07.

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

Gyors, gazdaságos és rugalmas, az egyedi igényeket mindenben kiszolgáló építkezés, és az ennek megfelelő építőanyag – mindezt egyben nyújtja a Leier méretre gyártott vasbeton termékcsaládja, mely rugalmasan alakítható, egyedi méretezésű rendszerének köszönhetően az építési idő jelentős lerövidítése mellett is lehetővé teszi a precíz, jó minőségű munkavégzést.

A győri Leier City Centerben az év elején megépült 161 férőhelyes mélygarázs teljes szerkezete a Leier cég által – egyedi méretre – gyártott és erre a célra kiválóan megfelelő Leier betonelemekből készült. A Leier szerkezeti megoldásának köszönhetően könnyen áttekinthető, világos, elegáns megjelenésű mélygarázs jött létre.

 

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

 

Győr központjában, a közel 3 hektáros műemlék épületegyüttes (az egykori Frigyes laktanya) rekonstrukciójának keretében a mai kor igényeinek megfelelő, nagy befogadóképességű mélygarázst építtetett a beruházó. A felújítás alatt álló műemlék épületek által szorosan közrefogott, 5 ezer négyzetméteres területen megvalósult objektum több szempontból is különlegesnek mondható:

• 2,5 hónap alatt szerkezetkész átadás („Just In Time” építkezés);

• 100 százalékban méretre gyártott vasbeton elemek felhasználásával készült;

• rejtett gombafödémes megoldás, ami helytakarékosabb és esztétikusabb is;

• terepviszonyokhoz igazodó, egyenletes 1 százalékos lejtéssel megépített aljzat és födém;

• 5000 m2-es födém, 400 KN/m2 teherbírással;

• zöld szigetek a természetes szellőzés és világítás megvalósításához.

 

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

 

Precíz, pontos megoldások

Az építmény teherhordó szerkezetét az előregyártott oldalfalak és az előregyártott falszerkezetű pillérek alkotják, míg a függőleges terheket teljes egészében a 7,8x7,8 m-es rasztertávolságban elhelyezett, 75x25 cm-es betonkiöntésű pillérek, valamint a 30 cm-es vízzáró betonfalak viselik. A 35 cm-es vízzáró aljzatbeton mellett a 35 cm-es vízzáró födém, valamint a szintén vízzáró teherhordó falazat száraz belső teret eredményezett, bár az építkezés során a talajvíz sok nehézséget okozott.

A födémpanelek különlegessége a rejtett gombafödémes megoldás, mely a hagyományos gombafödém helyett a pillérek felett egy rejtett, 2,5x2,5 méteres, vasalt födémrészként valósult meg. A terepviszonyokhoz igazodó, 1 százalékos lejtéssel készült aljzat és födém egyben a mélygarázs tetején létesített park vízelvezetési problémáira is megoldást nyújtott. A mélygarázs gyalogos közlekedését előregyártott vasbeton lépcsőkkel oldotta meg az építő.

 

Különleges mélygarázs egy műemlék épület „alatt”

 

Mélygarázs természetes fénnyel

A természetes szellőzés és megvilágítás kialakításával – az általában a mélygarázsokra jellemző – gépészeti beruházási összeg nagy része (szellőző-, világítási és tűzvédelmi rendszer), valamint jelentős üzemeltetési költség is megtakarítható. Az alkalmazott építészeti megoldásoknak köszönhetően a garázsszinten is élvezhető a természetes fény és a zöld növényzet látványa, valamint az állandó friss levegő – mindez együtt kellemes környezeti élményt teremt.

 

Fotók: Kámán Béla és Rendes Ákos

 

nyerjenabaumittal

nyerjenabaumittal

 

hírlevél-feliratkozás

epitesijog-300szeles