2010. október 12.

A devecseri önkormányzat engedélyére várnak

A devecseri önkormányzat engedélyére várnak

Fél millió euró értékben, többlakásos, részben szerkezetkész, részben kulcsrakész sorházat ajánlott fel a Leier cég a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecsernek. Amennyiben a helyi önkormányzat kijelöli az építési területet, és megkapják az engedélyeket is, a Leier cég készen áll, hogy saját költségén, elsőként kezdje meg az újjáépítést a legnagyobb téglagyárának is helyet adó Devecserben.

A térség megsegítéséért Ausztriából is jelentős felajánlás érkezett: az Osztrák Gazdasági Kamara, Burgenland tartomány, Magyarország burgenlandi tiszteletbeli konzulja, valamint Michael Leier, „Burgenland segít Magyarországnak” elnevezéssel egy platformot hozott létre: amennyiben Devecser önkormányzata biztosítja az összes építési engedélyt, illetve a helyszínt, a Leier készen áll, hogy szakembereivel és építőanyagaival – rekordidő alatt – 15 lakásos sorházat építsen. A Leier előregyártott elemeivel felépülő, az otthon teljes komfortosságát nyújtó házakba akár már karácsonyra beköltözhetnek a mindenüket elveszített családok. (A körülbelül 70-80 négyzetméteres lakások rászorultsági alapon történő kiutalását rábízzák az Önkormányzatra.) Jelen információk szerint az új településrész a Sümeg felé vezető út jobb- és bal oldalán lesz, amennyiben a területet a geológiai felmérések alapján is alkalmasnak találják.

 

 

A devecseri önkormányzat engedélyére várnak

Az egyik lehetséges építési helyszín Devecserben

 

A Leier Hungária Kft. devecseri téglagyárának munkatársai és munkagépei a vörösiszap-katasztrófa első perceitől részt vesznek a mentési és kárenyhítési munkákban. A cég eddig már több mint tíz teherautónyi adományt (védőfelszerelések, védőruházat, gumicsizmák, tisztítószerek és takarítóeszközök) juttatott el a térségbe. Folyamatosan gyűjtenek a rászorulóknak a cég magyarországi és ausztriai dolgozói is, valamint az ausztriai Horitschon (a cégtulajdonos Michael Leier szülőfaluja), illetve a környező települések lakói is. A sajtótájékoztató alatt is érkezett három teherautónyi takaró, tartós élelmiszer, tisztítószerek és gyógyszerek is. Az adományok szétosztásához felvették a kapcsolatot a helyi plébánossal is, hogy azok valóban a nélkülözőkhöz jussanak el.

Az osztrák-magyar platform által felajánlott anyagi segítségnyújtásról pedig folyamatos lesz az egyeztetés Devecser Önkormányzata, Burgenland tartomány és a Leier cég között, hogy mind a terület, mind az itt élők sorsa mihamarabb rendeződjön. „Személy szerint hiszek ennek a településnek a jövőjében, itt található téglaüzemünk, itt vannak munkatársaink is – ezért is fogunk mindent megtenni, hogy a településen minél előbb visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, és az itt élők minél előbb folytathassák eddigi életüket.” – mondta Michael Leier, a Leier cégcsoport tulajdonosa.

A Leier tehát a devecseri önkormányzat és a polgármester válaszára vár, hogy mikor kezdheti meg az építkezést.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog