2010. november 22.

Németországban sem érdemes színlelt vállalkozásként dolgozni

Németországban sem érdemes színlelt vállalkozásként dolgozni

Miután 2011. május 1-től az EU valamennyi nemzeti munkaerőpiaca megnyílik, várhatóan a németországi építőiparban is erőteljesebb lesz a törekvés, hogy a külföldi – s köztük a magyar – munkavállalókat színlelt vállalkozói szerződéssel foglalkoztassák. Ezeket pedig a hatóságok célzott ellenőrzésekkel igyekeznek kiszűrni – hívja a figyelmet az ÉVOSZ.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

 

„Az ÉVOSZ Közleményben szeretné felhívni az építési vállalkozók figyelmét a németországi vállalkozás aktuális buktatójára. Az elkerülendő helyzet az építési jellegtől függetlenül, más szakmákat, szolgáltatási területeket is érinthet. El kell kerülni, hogy színlelt vállalkozási kapcsolatba kerüljenek az egyéni vállalkozók és a megrendelőik. Magyarországon bújtatott foglalkoztatásként ismeri a közvélemény, amikor is járulék, adó és egyéb kötelezettségek jogtalan megspórolása érdekében vállalkozási szerződések mögé bújtatva kerül sor dolgozók foglalkoztatására.

Erre Németországban a spanyol és portugál EU-csatlakozást követő években volt emlékezetesen rossz tapasztalat. Ugyanis amikor teljes egészében megnyílt számukra az unió munkaerőpiaca, részben szándékosan, részben pedig tudatlanul egyéni vállalkozói igazolvánnyal próbáltak tömegesen, valójában alkalmazotti körülmények között munkát folytatni. Sok esetben a megrendelő sem volt tisztában azzal, hogy mitől vállalkozás valami és mitől alkalmazotti a foglalkoztatás, csak azt tartották fontosnak, hogy társadalombiztosítási járulék és személyi jövedelemadó befizetéseket spóroljanak meg a lehető legnagyobb mértékben.

A színlelt egyéni vállalkozások csapdája 2011. május 1-től az unió valamennyi nemzeti munkaerő piacának teljes megnyitásakor a magyarok részére is fel lesz állítva. Különösen oda kell figyelni a számunkra igen fontos és nagyságrendet jelentő németországi munkáknál.

A német kormányzat 2005 márciusában a vámhivatalok keretében külön akciócsoportot állított fel a színlelt egyéni vállalkozások (látszat önfoglalkoztatók) kiszűrésére. Joggal lehet arra számítani, hogy hangsúlyos, célzatos hatósági ellenőrzések várhatóak ezen a területen.

Az ÉVOSZ hangsúlyozni szeretné, hogy az egyéni vállalkozásokra vonatkozó kritériumoknak a külföldi munkavállalás során is meg kell felelni. Az egyéni vállalkozóknak tudniuk kell, hogy a fontos elvárások között van az, hogy:

 • érvényes vállalkozási szerződései legyenek,
 • a külföldi tevékenységre vonatkozóan elkülönített könyvelés legyen,
 • a tevékenység végzése többnyire bejelentésköteles az adott országban,
 • egészségbiztosítási kártyával és szükség szerinti további biztosításokkal kell rendelkezni a német előírásoknak megfelelően,
 • a pénzforgalom lebonyolításához megfelelő banki kapcsolatok kellenek.

A színlelt egyéni vállalkozások jellemző ismérvei is jól meghatározhatóak.

A színlelt egyéni vállalkozó:

 • a megrendelő utasítja a munkahelyen való megjelenésre és a letöltendő munkaidőre,
 • időbéresen meghatározott, rendszeres jövedelmet kap, jár neki a túlóra-pótlék, szabadsága idejére fizetés, betegsége esetén a megrendelő által fizetendő táppénz,
 • betagozódik a megrendelő munkavállalói közé (pl. építkezésen a megrendelő, vagy más vállalkozó munkavállalói csoportjába dolgozik, vagy futószalag mellett áll a megrendelő munkavállalóival együtt),
 • a megrendelő munkaeszközeit használja, nincs saját munkaeszköze, valamint nem rendelkezik kellő tőkével saját eszközök beszerzésére,
 • korábban alkalmazott volt az adott megrendelőnél, és változatlanul ugyanazt a feladatot látja el,
 • az éves bevételének mintegy 5/6-od része ugyanattól a megrendelőtől származik.

Az egyéni vállalkozóvá vált, korábban magyar társas vállalkozásoknál alkalmazott, kiküldött munkavállalók önhibájukon kívül, leginkább ismerethiány miatt rendkívül hamar összeütközésbe kerülnek vagy kerülhetnek a törvényekkel. Az ÉVOSZ kéri, hogy az egyéni vállalkozók alaposan tájékozódjanak arról, hogy a munkaközvetítők vagy német megrendelők által ajánlott konstrukció mennyiben minősül jogszabályszerűnek. Minden egyéni szabálytalanság az összes magyar vállalkozást megbélyegzi.

Az ÉVOSZ a külföldi vállalkozások megfelelőségét segítő, 20 éves tapasztalattal rendelkezik. Tagjai tagdíj fejében, mások pedig költségtérítés mellett kapnak információs anyagokat.”

 

hírlevél-feliratkozás

épjog