2010. december 10.

THR, azaz Teljes Hőszigetelő Rendszerek

THR, azaz Teljes Hőszigetelő Rendszerek

Hibaforrások, jó megoldások, lehetőségek – átfogó ismeretszerzésre nyújt alkalmat a hőszigetelések témakörében a Nikecell Kft. által szervezett februári konferencia. A rendezvény keretében mutatják be a cég legfrissebb tervezői katalógusát, és mini kiállítás is várja a résztvevőket Finta József építész műveivel.

Energiatudatos építész – „A jövő már elkezdődött” címmel szervez konferenciát a TFH+E szakkiállítás keretében 2011. február 16-án a Nikecell Kft. Az egész napos konferencián rangos külföldi előadók, kormányzati delegált és a hazai szakmai elit (dr. Zöld András, dr. Fülöp Zsuzsanna, dr. Osztroluczky Miklós, dr. Várfalvi János, dr. Reis Frigyes) mellett a több évtizedes tudásbázist birtokló Nikecell Kft. építész- és szakértő munkatársai is megosztják ismereteiket a résztvevőkkel – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott ismertetőben.

 

A plenáris ülés átfogó témákról ad számot:

 • Mit gyárt-, mit nyújt- és mit ajánl a Nikecell Kft. a hazai építésben érdekelteknek, megkülönböztetetten a tervező építészeknek.
 • Mit vár a kormány a hőszigetelős szakmától? Az energiatudatos építés és épületfelújítás hatása a nemzetgazdaság helyzetére. Hogy állunk, mi a teendő, milyen szerepe van a kormányzati törekvések megvalósíthatóságában az építész társadalomnak és az építésben érintett valamennyi résztvevőnek.
 • Fenntarthatóság és épület – globális és regionális gondolkodás. Milyen a Föld állapota? Nemzetközi törekvések, hazai teendők. Együttgondolkodás, felelősség- és feladatmegoszlás. Hogyan viszonyuljon az építész a környezeti kihívásokhoz? Mi a feladata a fenntarthatóságban a tervező építésznek?
 • Hogyan tovább? – hőszigetelési és energetikai szabályozások. A nemzetközi- és a hazai energetikai szabályozások aktuális kérdései. Mi az, amin változtatni kell? Hogy áll az energiatanúsítás és milyen módon járulhat hozzá az EU-s és benne Magyarország épületállománya energiafelhasználásának alakulásához.
 • Hőszigetelések épületszerkezeti sajátosságai. A hőszigetelés komplexitása. Épület, épületszerkezetek és hőszigetelés viszonya. Kihívások és elvárások a hő- és hangszigetelő anyagokkal szemben. Hogyan viszonyuljon az építész a „csomópontokhoz”?
 • Hőszigetelési hibák, épületkárok – mi van, ha nem- vagy rosszul hőszigetelünk? A hibák a részletekben vannak. Engedélyezési terv – kiviteli terv – megvalósítás. Lássuk a „medvét”. Amit az épülethasználó érez, és amit a szakértő lát. „Ami elromolhat, az el is romlik?” Mit lehet tenni, ha valami „elromlott”.
 • Hőszigetelések belső klimatikus hatása – hő- és páratechnika – komfort – légcsere. Mit várunk el a hőszigetelő anyagoktól és a hőszigetelési megoldásoktól? A főbb hőszigetelő anyagok sajátosságai. Mi mivel „csereszabatos” vagy műszakilag egyenértékű? Lehet-e túlszigetelni? Hőszigetelés az optimális lakóklímáért.
 • Hőszigetelés és akusztika – az akusztikai minőségét befolyásoló tényezők. Csend legyen! Támadás a zaj ellen. Keményhabok és szálas szigetelők akusztikai hatásai padlókban/födémekben, falakon (kívül és belül), tetőkben, hogy csend legyen. Mitől „romlik” el egy hangszigetelési beavatkozás?

 

A szekcióülések a Nikecell két fő profilja szerint tagozódnak:

 

 

„A” szekció / „szálas”

 • GW (ÜGY, azaz üveggyapot) – minden, amit az üveggyapotról tudni kell. Mi az üveggyapot – hogyan készül – mit tud?
 • Téli és nyári komfort biztosítása a tetőterekben. Átszellőző légrések – ami működik! Mi van, ha nem szellőzik?
 • Tetőfóliák – az ördög a részletekben… de a pára-, és légzárás részleteiben is lakik. Páravédelem, másodlagos vízszigetelések falakban, tetőkben. Fóliacsatlakozások, csőáttörések pára-és légtömör kialakítása a tetőtéri szerkezetekben; miért rontja el egy jó tető teljesítményét a nem szakszerű kivitelezés
 • Tetőfedés – Hőszigetelések és héjazatok kölcsönhatása.
 • Üveggyapot alkalmazása a szárazépítési szerkezetekben. Térelválasztás és térelhatárolás gipszkartonnal. Szerkezetek ismertetése, elkövetett hibák, különleges szerkezetek. Tűzvédelmi lemezek.

 

„B” szekció / „polisztirol”

 • EPS – neoWall – FormEPS (Perimeter) minden amit a polisztirolokról tudni kell. Mi az EPS, a neoWall (grafit-adalékos EPS) és a FormEPS (formahabosított)? – Mit tudnak? Hova, melyik, miért? Perimeter = talajjal érintkező. Hőszigetelések a terepszint alatt. Pinceszigetelések és felületszivárgók.
 • XPS – minden, amit az XPS-ről tudni kell. Mi az XPS – hogyan készül – mit tud? Hova melyiket? A zártcellás keményhab-lemezek specialitásai. Nagy terhelhetőségű hőszigetelő anyagok, akár az épületek alá is.
 • THR-ek (Teljes Hőszigetelő Rendszer) – minden, amit az EPS-ről és a THR-ekről tudni kell. THR az építésben. Választék – melyiket mikor és hova? 40 év tapasztalata.
 • THR-ek kivitelezése és tűzvédelme – A THR-ek minősítése. Kivitelezési sajátosságai és a vonatkozó szabályok. MÉSZ Irányelvek, hibák és javításuk. THR-ek tűzvédelmi kérdései.
 • Hőszigetelő anyagok összehasonlítása – optimalizálás 9 alapvető szempont alapján. Hőszigetelő anyagok vizsgálata sugár-diagramokok („pókhálók”-on). Az általánosan alkalmazott hőszigetelő anyagok összehasonlító értékelése: környezeti, primerenergia-, alapanyag-, gyártástechnológiai, alkalmazhatósági, hatékonysági, ökológiai, újrahasznosítási megfontolásokból.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog