2011. február 13.

A gépészeti csővezetékeket védeni kell a tűztől

A gépészeti csővezetékeket védeni kell a tűztől

A modern épületekben egyre több épületgépészeti berendezés található – ám ezek a megoldások az általuk elérhető kényelem mellett veszélyt is hordoznak magukban. Az épületgépészeti csővezetékek ugyanis jelentősen segíthetik a tűz és a füst terjedését, ami elkerülhető például a felületi tűzvédelméről gondoskodó burkolásokkal.

A kényszeráramlásokat vagy a gravitációs alapelvet felhasználó, az épületet behálózó épületgépészeti csővezetékek képesek a tüzet és annak kísérőjelenségeit az épület bármely pontjára eljuttatni. Ennek megakadályozására szolgálnak a passzív tűzvédelem azon speciális anyagai, melyek a csővezetékek felületi tűzvédelméről gondoskodnak.

A felületi tűzvédelem célja megakadályozni, hogy tűz esetén:

• a vezeték anyaga átmelegedjen;
• a tűz és kísérőjelenségei bejussanak a csővezetékekbe.

A csővezetékek védelmére több megoldás létezik, melyek közül a legelterjedtebbek a tűzgátló táblás, illetve a hőszigetelő paplanos burkolások. Mindkét megoldásnak megvan a maga előnye, amit az anyagok kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni.

A tűzgátló táblás burkolás előnye, hogy bármilyen méretű és formájú csővezeték exkluzív kivitelben burkolható. A táblás burkolat kiépítése viszont eléggé idő- és anyagigényes.

A hőszigetelő paplanos burkolatok rendkívül gyorsan kiépíthetők, és anyagfelhasználás szempontjából alkalmazásuk kedvezőbb, mint a táblás burkolás. De ha fontosak az esztétikai igények is, célszerűbb tűzgátló táblás burkolást kiépíteni.

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo