2011. február 16.

Irodák és üzlethelyiségek ügyében optimistábbak az ingatlanpiaci szereplők

Irodák és üzlethelyiségek ügyében optimistábbak az ingatlanpiaci szereplők

Az iroda- és az üzlethelyiség-piacon az egy negyedévvel ezelőttihez képest javultak, a lakás- és a logisztikai ingatlan-piacon némileg romlottak a kilátások. Továbbra is a lakáspiacon a legborúsabbak a kilátások a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe szerint.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2011 januárjában értéke 94,5, ami lényegében megegyezik a megelőző felmérés eredményével. A jelenlegi érték jelentősen (12 ponttal) elmarad a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtt mért értéktől. A piaci helyzet értékelései a legtöbb részpiacon a stabilizálódás jeleit mutatják. Mindazonáltal a jelen felmérés eredményei szerint az iroda- és az üzlethelyiség-piacon az egy negyedévvel ezelőttihez képest javultak, a lakás- és a logisztikai ingatlan-piacon némileg romlottak a kilátások. Továbbra is a lakáspiacon a legborúsabbak a kilátások, az iroda- és a raktárpiaci várakozások között alig van különbség. A jelen megkérdezés során a leginkább derűs kép az üzlethelyiség-piac közeljövőjéről bontakozott ki.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedévente szervez felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők, -forgalmazók és –tanácsadók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A kutatás az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat szakmai támogatásával folyik.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe szintetizálja az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, üzlethelyiség- és a raktárpiac) várható helyzetét, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiacról. Az index és a részindexek a piaci szereplők jövőbeli kilátásait és várakozásait jellemzi.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe, 2001-2011

Irodák és üzlethelyiségek ügyében optimistábbak az ingatlanpiaci szereplők

Az összehasonlítás alapja a fővárosi ingatlanpiacnak a kétezres években regisztrált átlagos állapota: a 100-as érték reprezentálja e hosszú távú piaci átlagot. A 100 feletti értékek az ennél kedvezőbb, a 100 alatti értékek az ennél kedvezőtlenebb kilátásokat reprezentálják.

A fővárosi ingatlanpiaci indexek részpiaconként, 2001-2011

 

Irodák és üzlethelyiségek ügyében optimistábbak az ingatlanpiaci szereplők

hírlevél-feliratkozás

épjog