2011. március 03.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

A bejelentkezéskor kártyát kapunk, ezzel léphetünk be a szobánkba – eddig még szokványos a vecsési Hotel Stáció működése. Csakhogy itt ugyanez a kártya látja el árammal a szobánkat, működteti az árnyékolót, szolgáltatja a hűtést, és jelzi a működtetőknek, ha probléma van a rendszerben.

Ez a kártya intelligens kapcsolatban van a szobában található készülékkel, kommunikálni képes a biztonsági szolgálattal, anélkül, hogy személyiségi jogaink sérülnének… Mindez a jövő – intéznénk el egy legyintéssel, nem is sejtve, hogy létezik egy olyan hazai fejlesztésű rendszer, amely mindezt és még sokkal többet is tud, vagy szívesen tanul. Mint a Bitel Kft. közleményében olvasható, a cég a helyszínen mutatta be szakemberek és újságírók előtt a BiiOS Épületüzemeltetési rendszert, melynek első generációs változata 2006 óta működteti a szállodát.

A Bitel 1990 óta foglalkozik elektronikai és informatikai fejlesztéssel, egyik első terméke egy adatgyűjtő és feldolgozó termékcsalád, amely a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató területén országos hálózatban két évtizede működik.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

Későbbi fejlesztésük a BiiOS első generációja, az „Ordinátor” működteti és teszi gazdaságossá a Hotel Stáció korábban elkészült szárnyának épületüzemeltetését. Felügyeli a fűtés-hűtés egyensúlyt, a beléptető rendszert, a biztonsági kamerákat működteti és számos, egy szálloda működését szabályozó gépészeti elemet irányít, még a páratartalom szabályzásáért is felelős. Ebből a vendég keveset érzékel, mert a rendszer legfontosabb szolgáltatásai főleg a működtetőnek nyújtanak hatalmas különbséget, bár mindaz, amiről fent olvashattunk, valóban évek óta működik a szállodában. A májusra elkészülő új szárnyban azonban már a vendégek számára is élményt fog nyújtani a rendszer a lehetőségek és szolgáltatások tekintetében.

Az utóbbi évtizedekben a szakemberek jellemzően mikroprocesszoros vezérlésekkel újítják meg, korszerűsítik rendszereiket. Az épületekben is minden műszaki területen (energetikai-üzemeltetési, biztonsági, kommunikációs és egyéb kényelmi rendszereknél) megjelennek az úgynevezett intelligens megoldások: ezek alkalmazása tesz egy épületet intelligens épületté.

A ma jellemző mikroprocesszoros fejlesztésekre általánosítva elmondható, hogy az általuk vezérelt létesítmény a képességet, míg maga a mikroprocesszoros vezérlés (a programozhatósága okán) a tudást nyújtja. Az önálló műszaki rendszerek képessége és tudása természetesen csak a saját kereteiken belül tud érvényesülni, nem képesek a képességek harmonizálására.

A BiiOS – mint egy alul-felül nyitott mozaik központi része – rendszerbe integrálja a képességet és a tudást.

Alulról hozzáilleszthető bármilyen épületgépészeti elem, funkció, ami kommunikációképes vagy azzá tehető, így egy rendszer képességei a BiiOS-tól függetlenül bővíthetők, fejleszthetők. Felülről – a BiiOS programozhatóságának köszönhetően – az emberi szándék bevihető a rendszerbe a BiiOS szoftver interfészein keresztül. Lehetőség van arra, hogy a fűtés és a hűtés akár a televízió működésétől függjön, bár erre nagy igény nem fog mutatkozni... De arra mindenképp, hogy a vendég a televízió felületén állítsa be a szoba hőmérsékletét sok más paraméterrel együtt.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

A rendszer a jövő épületét körvonalazza. Nemcsak a lehetőségek végtelenek, de a megtakarítás is látványos.

Könnyen belátható, hogy egyetlen központi rendszer működése gazdaságosabb, mint a sokféle egyedi megoldás, de nemcsak az energia megtakarítása a fontos, amely akár 20%-ot is jelenthet naponta, hanem a munkaerő megtakarítás is, hiszen akár egyetlen ember működtethet egy szállodát vagy akár egy egész lakóparkot. Egyébként a Bitel erre is szolgáltat megoldást: vevőszolgálatot tart fenn, és „bérműködteti” az általa fejlesztett épületeket.

„Ismereteink szerint ma Magyarországon nincs olyan cég, amely a BiiOS-szal egyenértékű, netán szolgáltatásaiban magasabb szintű terméket produkálna” – írja a cég közleménye. Mint hangsúlyozzák, a fejlesztők ugyanis nem egy terméket, hanem egy filozófiát szeretnének meghonosítani, melynek alapgondolata sok kisebb fejlesztő cég közös munkája során valósulhatott meg. Nagy szerepe volt ebben olyan vállalkozásoknak, mint az Inetron, a Kodeltrade, a Partton, a 4TechMax, a Watt 22, amelyek a BiiOS létrejöttében elévülhetetlen érdemeket szereztek, összefogásuk elegendő hitet és erőt jelent, hogy felvegyék a versenyt a rangos, nagy hagyományokkal rendelkező multinacionális cégekkel is. Fontos kiemelni, hogy partnerkapcsolatok révén széleskörű és magas szintű fenntartási, üzemeltetési és szervízszolgáltatás is könnyedén megvalósítható a közreműködő szakvállatokkal.

A BiiOS fejlesztése nem áll itt meg. A jövő feladatai közt szerepel a RFID technológia intenzív használata, az „okos” öntanuló automatika rendszer beépítése, rendkívül kis fogyasztású rádiós szenzorok kifejlesztése, érintőképernyős felügyeleti-lakásautomatikai szoftver/hardver kifejlesztése – teszi hozzá a közlemény.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog