2011. március 28.

Árokburkolás könnyített vasbeton elemekkel

Árokburkolás könnyített vasbeton elemekkel

Az előregyártott, könnyített mederburkoló vasbeton elemek öntözőcsatornák, belvíz- és csapadékvíz csatornák, közutak talp-, oldal- és övárkainak burkolására alkalmazhatók. Az alaktartó, időtálló, fagyálló mederburkoló elemek tartós és biztonságos megoldást nyújtanak a belvíz és a csapadék szabályozott elvezetésére.

A trapézszelvényű könnyített vasbeton mederburkoló elemcsalád megnevezésében a könnyített szó az oldalfalak kazettás kikönnyítésére utal. Az egymáshoz csaphornyos illesztéssel csatlakozó, 2 méter hosszúságú elemek mozgatását, beemelését emelőfülek segítik; a kivitelezés jól gépesíthető.

 

Az árok- és mederburkoló elemek alkalmazásának előnyei:

• a mederérdességi tényező csökkentésével már kis lejtéseknél is nagyobb a vízsebesség, kisebb a lerakódásveszély, jobb a vízszállító képesség és így kisebb árokkeresztmetszet is elégséges;

• dombvidéki településeknél, nagy lejtésű árkoknál megszünteti a kimosódási, az eróziós veszélyt;

• a településen belüli burkolt árok esztétikus képet mutat;

• öntözővíz csatornák esetében a fokozza vízzáróságot;

• fenntartása egyszerű, mert árkokban a növényzet nem telepszik meg, a lerakódott hordalék pedig könnyen kilapátolható az árokfenékről.

A vízsebesség csökkentésére, ahol az esésviszonyok ezt szükségessé teszik, energiatörő bordák, fogak helyezhetők az elemekbe.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog