2011. április 05.

16 millió Ft értékű építőanyag találhat gazdára nyáron

16 millió Ft értékű építőanyag találhat gazdára nyáron

Az építőanyag-gyártók összefogásával életre hívott Várépítő Pályázaton számos olyan termékre lehet pályázni, amelyekre az önkormányzati kezelésben lévő gyermekintézményeknek és műemlékeknek állagmegóvási vagy felújítási munkájuk során nagy szükségük lehet.

Színes vakolatok, hőszigetelő rendszerek, kerámia tetőcserepek, tetőfóliák, ereszcsatorna, zajfogó kerítések, fűtési rendszerek és vízelvezető termékek és némi készpénz vár gazdára. A pályázás mikéntjére minden információ megtalálható a www.varepitopalyazat.hu oldalon.

A pályázat filozófiáját illetően álljanak itt a zsűri egyik tagja, Tóth Balázs építészmérnök, az ÉMI Nonprofit Kft. munkatársának szavai:

„Az, hogy nagyon nagy szükség van a segítségre, az senki előtt nem kétséges. Az azonban örömteli meglepetéssel szolgált, hogy milyen sokan készek a segítségnyújtásra. Természetesen az építőanyagokat biztosító cégeknek is származik előnyük a pályázatból, de ez így is van rendjén, a gazdaság működésén alapuló társadalomban élünk.

Van igény, van jó szándék, és mint látjuk, még felajánlható anyag is rendelkezésre áll. Ennek a háromnak az összehozása az igazán nagy feladat és ezért tiszteletteljes köszönet illeti a szervezőket.

Abban a szerencsében és megtiszteltetésben volt részem, hogy hosszú éveken át részt vehettem az elődpályázat „zsűrijében”. El lehet képzelni, hogy már az mekkora élmény volt, hogy napokon át együtt ülhettem a gyermeklélek igazi ismerőjével, Janikovszky Évával; a nem csak szép, de hihetetlenül érzékeny-ráérző Nagy-Kálózy Eszterrel; a mindig dörmögő, de a támogatandó értékekre csukott szemmel is rámutató Ráday Mihállyal; sajnos csak rövid ideig a kiváló építésszel, Török Ferenccel; a bohókásan lényeglátó és folyamatosan szeretetet sugárzó Vadász Györggyel, valamint a finom lelkű és ízlésű talpig úriember építésszel, Winkler Gáborral. A többiektől ezúton kérem megbocsátásukat, hogy most nem neveztem meg őket.

Nem lehet megfeledkezni Vészabó Noémi felajánlásairól, gyönyörű festményeiről, amelyek azóta jó pár iskola, óvoda és egyéb gyermekintézmény falait díszítik.

Mindig kerestük a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézményeket, különösképpen a roma gyerekek iskoláit, óvodáit, ugyanígy a sérült vagy elesett emberek mentsvárait, a gyógyító intézeteket, leányanyaotthonokat.

Mai napig megható visszagondolni arra az anyaotthonra, amelyik reménytelennek látva az építkezést, már majdnem feladta terveit, ám a pályázat kicsiny segítsége visszaadta a hitüket és meglódította a szervezést, építkezést. Megépült a ház és jó pár segítségre szoruló édesanya és gyermeke átmeneti otthonává válhatott.

Az én emlékezetemben legjobban megmaradt és számomra az egész Várépítő pályázat lényegét, célját és jelentőségét az a falusi iskola példázza legjobban, amely néhány tízezer forintra pályázott azzal a céllal, hogy új vizesblokkot építsenek, mert akkor csak pottyantós budijuk volt, és az is a forgalmas közút túloldalán.

A több kormányzat alatt futó pályázat zsűrijében mindig részt vett az aktuális elnevezésű, oktatással foglalkozó minisztérium magas szintű képviselője. Örök tanulságul szolgál, hogy az államtitkár urak – mindkét oldalon – olyan érzékeny és szimpatikus emberek voltak, akik a jó érdekében kormánytól és pártállástól függetlenül mellénk álltak, eljöttek és segítettek.

Mert segíteni jó.“

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Construma, A pavilon 101/C stand

 

hírlevél-feliratkozás

épjog