2011. június 01.

Perforáltlemez-gyártás ökoárammal

Perforáltlemez-gyártás ökoárammal

A perforált és struktúrlemezeket gyártó Mevaco 2010-ben a gyártáshoz és a raktározáshoz körülbelül 2 millió kWh áramot fogyasztott. A napokban aláírt szerződés szerint 2012-től kizárólag környezetbarát, CO-semleges technológiával előállított ökoáramot használ, amit német vízierőművekben állítanak elő.

A környezetkímélő ökoáramra történő átállás mellett a Mevaco az energiahatékonyságra is nagy figyelmet fordít, és folyamatosan igyekszik a lehető legalacsonyabban tartani a gyártási folyamatok energiaigényét. Ennek érdekében teljeskörű energiahatékonysági vizsgálat mellett döntött a cég, amihez külső segítséget is igénybe vett. A Stuttgarti Kereskedelmi és Iparkamara úgynevezett energiahatékonysági hálózat kiépítését tervezi, aminek célja olyan potenciálok megkeresése, amelyek támogatják az energiamegtakarítást, illetve az energiahulladékokkal (mint például a gyártás során keletkező hő) történő hatékonyabb eljárásokat – a Mevaco már felvette a kapcsolatot a kamarával.

A cég a schlierbachi és wendlingeni székhelyein (gyártó- és raktárbázis) internetes fogyasztásmérést alkalmaz:15 percenként mérik az értékeket, így kielemezhetők a csúcsidők és a különböző események, illetve meghozhatók a megfelelő intézkedések. Az árammegtakarításban egyszerű, de hatékony segítséget nyújtó eszközöket is használnak, mint például a világításban időkapcsolókat vagy a sűrített levegő előállításában érzékelőket. A 2010-ben épített új, schlierbachi gyártócsarnokot napkollektorral látták el, mely éves szinten körülbelül 25 ezer kWh-t termel, ami mintegy 1,25 százaléka a gyár éves áramszükségletének.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog