2011. június 20.

Otthonról is elérhető a non-stop földhivatali adatszolgáltatás

Otthonról is elérhető a non-stop földhivatali adatszolgáltatás

Korábban csak regisztrált felhasználók (pl. közjegyzők, bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, nyomozó hatóságok) fértek hozzá az online földhivatali adatokhoz. Mostantól magánszemélyek számára is elektronikusan elérhetőek a legkeresettebb ingatlan-nyilvántartási adatok, mint például a tulajdonilap-másolat, a térképmásolat.

A fejlesztés a Földmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) és a Vidékfejlesztési Minisztérium földügyi főosztályának együttműködésével, a szaktárca támogatásával a „Földhivatali adatok elektronikus non-stop szolgáltató rendszere ügyfélkapun keresztül” című EKOP projekt keretében valósult meg, a Digitális Földhivatal koncepció első szakaszaként.

A Földhivatal Online szolgáltatásainak igénybevételéhez Ügyfélkapu-regisztráció szükséges. A szolgáltatások részben díjfizetés ellenében (interneten keresztül bankkártyás elektronikus fizetéssel) vehetők igénybe. A jelenlegi díjak:

E-hiteles tulajdoni lap másolat: 3600 Ft

Nem hiteles tulajdoni lap másolat: 1000 Ft

Térképmásolat (helyszínrajz): a 63/1999 (VII.21.) FVM-HM-PM együttes rendelet szerint 2400 Ft

A rendszerben az ingatlan azonosítása természetesen helyrajzi szám alapján a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresés is megoldott. Az év második felében a szolgáltatások tovább bővülnek egy ingyenesen igénybe vehető térképi keresővel, és a rendszeren keresztül szerződést is lehet majd kötni a változásfigyelő szolgáltatásra.

 

(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium, foldhivatal.hu)

hírlevél-feliratkozás

épjog