2011. július 23.

Tovább csökkent a lakások ára

Tovább csökkent a lakások ára

A lakáspiac továbbra sem mozdult el mélypontjáról, az új lakások építése és az építőipar teljesítménye várhatóan 2011-ben eléri mélypontját. A hitelezési folyamatokban egyelőre nem látszik fellendülés, és az erős svájci frank továbbra is nehézségeket okoz a devizában eladósodott adósoknak – írja az FHB elemzése.

Az FHB Index 2011 első negyedévi adatai szerint a lakásárak továbbra is nagyjából a 2009 második felében látott szintjükön stagnálnak. 2011 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan csupán 1,6%-os (reálértelemben 5,6%-os) árcsökkenés volt mérhető.

A hazai gazdaság jövedelemtermelő képességének növekedése – számos más országgal ellentétben – egyelőre nem járt a lakásárak emelkedésével. Ennek oka főként a gyengélkedő belső keresletben, a bajba került adósok miatti bizonytalanságban keresendő.

A lakáspiaci forgalom továbbra is kirívóan alacsony, az újlakáspiacon az előre jelzett csökkenés folytatódott, a használtlakások piacán az érdeklődés némi növekedése bár továbbra is tapasztalható, ám a tényleges adásvételek száma stagnált.

Tovább csökkent a lakások ára

Az FHB Index legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2010-ben (2009-hez képest) átlagosan 5,1%-kal csökkentek a lakásárak, ami reálértelemben 8,8%-os csökkenést jelent. A mért árcsökkenés nagyjából megfelel az FHB 2010 elején kiadott korrigált prognózisának, mely 6%-os csökkenéssel számolt.

A lakáspiac továbbra sem mozdult el mélypontjáról, az új lakások építése és az építőipar teljesítménye várhatóan 2011-ben eléri mélypontját. A hitelezési folyamatokban egyelőre nem látszik fellendülés, és az erős svájci frank továbbra is nehézségeket okoz a devizában eladósodott adósoknak.

A Bankszövetséggel hónapokon át folytatott tárgyalások után, a kormány javaslata alapján az Országgyűlés törvényt fogadott el a bajba jutott adósok helyzetének rendezésére. Az elfogadott rendelkezések közül a legjelentősebb a kilakoltatási moratórium fokozatos feloldása, amely egyrészt értelemszerűen a lakáskínálat kontrollált növekedéséhez vezet, másrészt a kiszámítható környezetet teremtő lépések a keresleti oldalt kedvezően érinthetik – írja a közelmúltban közzétett FHB-elemzés.

Az FHB Lakásárindexről közzé tett közlemény innen letölthető >> FHB_Index_sajto_20110714.doc

 

hírlevél-feliratkozás

épjog