2011. szeptember 30.

Jobb minőségű világítás kevesebb energiafogyasztással

Jobb minőségű világítás kevesebb energiafogyasztással

A világításra használt energia 69 százalékát az irodai, ipari létesítményi és kültéri világítás teszi ki – a nappali fény kihasználásán alapuló vezérlést használó, jelenlétérzékelővel és az árnyékolók vezérlőjével felszerelt intelligens világításirányítási rendszerrel akár 50 százalék energia is megtakarítható, miközben a világítás minősége is javul.

Az irodai, ipari létesítményi világítási rendszereknek, illetve a kültéri világításoknak több, mint hatvan százaléka energiapazarló Európában. E világításoknál a legnagyobb megtakarítási lehetőséget a nappali fényt kihasználó intelligens világításirányítási rendszer nyújtja. A nap folyamán a munkavégzés környezetének fényváltoztatása ergonómiai szempontból is kívánatos, mivel az emberi idegrendszer be van programozva erre.

 

Jobb minőségű világítás kevesebb energiafogyasztással
Luxmate fényérzékelő

 

A fejlett világításirányítási rendszerek lehetővé teszik, hogy szelektíven, intelligens módon változzon a helyiségek világítása, figyelembe véve az adott alkalmazás különféle követelményeit. Így ezek a világítási megoldások hozzájárulnak a változatos, az adott munkafeltételhez egyedien illő környezet megvalósításához, növelve a motivációt, a teljesíteni akarást és a koncentrációt.

 

Jobb minőségű világítás kevesebb energiafogyasztással

Emotion Touch Panel – érintőképernyős vezérlőpanel

 

A korszerű világítási megoldásoknak képesnek kell lenniük arra, hogy – túlságosan magas felmerülő költségek nélkül – gyorsan és könnyen alkalmazkodjanak a követelmények változásaihoz (például a tér használatának átszervezésekor). Minden rugalmas világítási megoldás intelligens világításirányítási rendszerbe történő integráláson alapul. Így az egyes, vagy különböző csoportokba rendezett világítótestek igény szerint kapcsolhatók ki/be, vagy állíthatók azért, hogy a fénymennyiség és az energiafelhasználás optimalizálható legyen.

 

Jobb minőségű világítás kevesebb energiafogyasztással

Német Történeti Múzeum, Berlin: az intelligens Luxmate világításirányítási rendszer regisztrálja, hogy egy-egy műkincs mennyi ideig és milyen mértékű fénynek van kitéve, és ennek megfelelően tompíthatók vagy akár ki is kapcsolhatók a fények

 

Az intelligens világításvezérlő rendszerek nemcsak vezérlik a világítást, hanem vészhelyzet esetén a biztonsági világításról is gondoskodnak. A rugalmas világítási megoldások, amelyek eleget tesznek a legújabb biztonsági követelményeknek is, nagyon keresettek Nyugat-Európában: e rendszereket sikerrel alkalmazzák a különféle középületekben, úgy közigazgatási létesítményekben, mint egészségügyi épületeknél, múzeumokban, művészeti galériákban. A Zumtobel Luxmate világításirányítási rendszere (az alapmegoldásoktól kezdve az integrált árnyékolóvezérléssel ellátott összetett világításvezérlő rendszerekig) olyan megoldásokat nyújt, amelyek tökéletesen illeszkednek ezekhez az alkalmazásokhoz.

 

Jobb minőségű világítás kevesebb energiafogyasztással

Ciria vezérlőegység

 

A Luxmate Professional világításirányítási rendszer komplex rendszert igénylő világítási követelmények megvalósítására alkalmas, egyben kitűnő lehetőség a nappali fénymennyiség kihasználásán alapuló energiatakarékossági törekvéseknek. A tetőre szerelendő Luxmate nappali fényérzékelőhöz fotocellák és infravörös érzékelők integrálhatók, melyekkel az égbolt állapota és változásai folyamatosan követhetők. A nappali fény processzorral kombinált nappali fény érzékelő adatokat szolgáltat a beeső napfény intenzitásáról és irányáról, így biztosítva az optimális világításvezérlést a külső körülményektől és az évszakoktól függően.

 

Jobb minőségű világítás kevesebb energiafogyasztással

Luxmate Emotion rendszer

 

Magyarországon a világításvezérlést egyelőre sajnos inkább felesleges költségnövelő tényezőnek tekintik, mint az energiafelhasználás – és ezzel az üzemeltetési kiadások – csökkentésének hatékony formájának. Pedig a világítás szabályozásával, a rendszer kiépítésétől és a vezérlés összetettségétől függően, az energiafelhasználás 30–70 százalékkal csökkenthető.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog