2011. november 07.

Elkészült Magyarország első betonburkolatú körforgalma

Elkészült Magyarország első betonburkolatú körforgalma

Évtizedekre szóló megoldás született egy nagy forgalmú csomópont kihívásaira Vecsésen, ahol hazánk első betonburkolatos körforgalma épült meg. A beton alapanyagnak köszönhetően a burkolat ellenállóbb a terhelésnek és a hőmérsékleti hatásoknak, amelyek az aszfaltból készült körforgalmak gyorsabb elhasználódását okozzák.

Mint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben olvasható, a kedvezőbb tulajdonságok ugyanakkor nem igényelnek az aszfaltozásnál magasabb építési költséget, miközben jelentősen hosszabb – akár négy-öt évtizedes – élettartama miatt, a beton versenyképesebb és fenntarthatóbb megoldást kínál. A különleges igényeknek megfelelő építmény az Európa-szerte bevált technológia itthoni mintaprojektjeként is szolgál, amelyet az innovatív megoldások mellett, a Magyar Cementipari Szövetség által koordinált iparági összefogás is egyedivé tett.

Magyarországon elsőként Vecsésen adták át a forgalomnak az első betonpályás körforgalmat. A Dózsa György utca – Budai Nagy Antal utca – Gyáli út – Széchenyi utca kereszteződésében naponta áthaladó közel 6500 jármű indokolttá tette a biztonságosabb, ellenállóbb, hosszabb élettartamú betonburkolat alkalmazását. A körforgalom kiépítése biztonságtechnikai szempontból is szükségszerű volt – a szakemberek várakozásai szerint, az átépítés jelentősen megkönnyíti az itteni városlakók és az áthaladó ingázók közlekedését és a közeli bevásárlóközpontok megközelítését, valamint a jelentős agglomerációs forgalom áthaladását.

Elkészült Magyarország első betonburkolatú körforgalma

A vecsési körforgalom megépítése a hazai útépítésben kiemelkedő jelentőségű közérdekű technológiai fejlesztés, emiatt is vállalt a feladatban jelentős részt a Magyar Cementipari Szövetség (MCSZ), amelynek két tagja, a Holcim Hungária Zrt. és a Duna-Dráva Cement Kft. az előírt beton szállításával a kivitelezést támogatta. Emellett, a Szövetség tagjain keresztül finanszírozta a szükséges háttérkutatásokat, a Cemkut Cementipari Kutató-fejlesztő Kft. szakértői bázisára támaszkodva közreműködött az engedélyeztetésben és a szervezési feladatok végrehajtásában.

Az új vecsési körforgalom széleskörű szakmai összefogásban valósult meg, így mintaként szolgál az építőipar szereplői és a döntéshozók számára is. A projekt résztvevőinek reményei szerint hosszú távon értékelhető, saját kézből származó tapasztalatokat biztosít majd a betonburkolatok útépítési alkalmazása terén. A városi forgalomban országszerte megbízhatóan üzemelő buszöblök, az egyszerre több sávban épülő M0 világszínvonalú minőségben megújuló szakaszai mellett, az első betonburkolatos körforgalom nemcsak egy közlekedési helyzet optimális megoldását biztosítja évtizedekre, de a jövő hazai közlekedési fejlesztései számára is a fenntartható fejlődésnek megfelelő mintát jelent.

(Forrás: Magyar Cementipari Szövetség, Ferling PR)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog