2011. november 07.

Százlakásos ökonegyed Madridban – nemzetközi tervpályázat

Százlakásos ökonegyed Madridban – nemzetközi tervpályázat

A spanyol „Habitat Futura” csoport nemzetközi tervpályázatot írt ki. A nyertes nem csupán pénzjutalomban részesül, de saját tervei spanyolországi megvalósításán is dolgozhat, mivel megbízást kap a madridi Puente de Vallecas-ban található ökoterületen a száz lakásból álló lakónegyed tervezésében való részvételre.

A spanyol „Habitat Futura” csoport, a Spanyol Állami Lakásépítő Hivatal közreműködésével és Magyarországon is ismert építőanyag gyártó cégek, úgy mint a Creaton Hungary Kft. spanyol társvállalata, az Euronit, illetve a Knauf és az Ytong támogatásával, „Fenntartható lakóhely” címmel tervpályázatot írt ki, amelyre egész Európából várja az építészek munkáit.

A tervezési program elkészítése során, a különféle lakástípusok megtervezése mellett a pályázóknak figyelembe kell venniük a ma már alapvető fenntarthatósági kritériumokat is, amelyről a Creaton Hungary Kft. honlapjáról angol nyelven letölthető ismertetőben és kiírásban további részletek is olvashatóak (www.creaton.hu).

A neves spanyol zsűri által legjobbnak ítélt pályázatok közül az első helyezett 10 000 €, a második 8 000 €, a harmadik 6 000 €, a negyedik pedig 4 000 € pénzjutalomban is részesül. A nyertesek mellett azonban, a zsűri döntése alapján az arra érdemes pályázatokat a szervezők, a 2012 tavaszán Madridba tervezett konferencián és kiállításon is bemutatják, illetve az eseményre készülő könyvbe is bekerülhetnek.

 

A „megvalósulás tere”: a Madridi öko-kerület

A hely, ahol a verseny eredménye valósággá válik, az a Puente de Vallecas-ban található öko-kerület egy része, amely kiváló példája a fenntartható várostervezésnek. Az ötvenes évek végén épült városrész komoly hiányosságoktól szenvedett, így az elszlömösödés veszélye fenyegette. Ennek elkerülésére 1975-ben az állami Városrész-átépítési terv részéveként megkezdődött átalakítása. Mára az 1700 lakóegység számára területet biztosító városrész két, fenntarthatósági szempontból emblematikus és valódi innovációnak számító épülettel is dicsekedhet: a pneumatikus városi hulladékgyűjtő hálózattal, valamint egy saját energiatermelő rendszerrel, amely a központosított fűtésről, valamint a meleg víz ellátásáról is gondoskodik. A terület beépítése során nagy figyelmet szenteltek a tájolásnak, a bioklimatikus és zöld területeknek, továbbá a hatékony városi energetikai technológiák használatának is.

 

A Creaton különdíja a magyar pályázóknak

A spanyol pályázat egyik támogatója, az Euronit, annak a belga Etex-csoportnak tagja, amelyhez a magyar Creaton Hungary Kft is tartozik. Spanyol társvállalata törekvéseit támogatva és a magyar építészeket a pályázaton való részvételve buzdítva, a Creaton további 250 000 Ft-ot ajánl fel annak a magyar pályázónak, amely a nyertesek közé kerül, illetve minden pályázó számára felajánl egy-egy, a pályázat anyagából a madridi konferenciára megjelenő könyvből is.

 

A pályázati kiírás angol nyelvű, és a pályázatokat is angol nyelven várják a szervezők 2011. december 16-ig.

További információ: www.creaton.hu

 

hírlevél-feliratkozás

épjog