2012. március 07.

A fal önmagában nem garancia az energiahatékonyságra

A fal önmagában nem garancia az energiahatékonyságra

A jó hőszigetelő képességű falszerkezet önmagában még nem képes energiahatékonnyá tenni az épületet, bár jelentősen hozzájárulhat az épületek gazdaságos üzemeltethetőségéhez. Az energiahatékonyságot komplexen, az összes határoló szerkezetet érintően kell vizsgálni, számításba véve az alternatív energiaforrások alkalmazását is.

Ebből kiindulva, valamint figyelembe véve azt, hogy az energiahatékony épülethatároló szerkezetek kialakításának jelentős anyagi vonzata van, belátható: nem célszerű túlzásokba esni. Az új energetikai rendelet kapcsán felmerült, hogy a falazatok hőátbocsátási tényezőjét szigorítani kell. Ez nem kétséges, de milyen mértékben? Fel van-e készülve a gazdaság U=0,2 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű falazatok építésére? Nem csökkenti-e a beruházási kedvet a kötelezően így építendő falazatok bekerülési költsége? Van-e értelme ezt kötelezően előírni, ha megújuló energiával előállítható az épület teljes energiaszükséglete? A kérdések körül egyelőre parázs vita folyik.

 

Energiahatékony egyrétegű falszerkezet

Az Ytong A+ pórusbeton elemekből készült falazatok kellő mértékben hozzá tudnak járulni az épületek gazdaságos üzemeltethetőségéhez. A 37,5 cm szélességű elemek alkalmazásával U=0,25 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű falazatok építhetők, emellett felvonultatják az egy rétegben készülő, tömör falszerkezetek összes előnyét, ide értve a páraszabályozó tulajdonságot is, ami lényegében a kellemes lakóklímáért felel. A pórusbetonnak nemcsak a hőszigetelő képessége jó, de térfogatsúlya is elegendő ahhoz, hogy a nyári túlmelegedés ellen védjen, ráadásként nem éghető (A1) tulajdonsága miatt biztonságot is nyújt.

A fal önmagában nem garancia az energiahatékonyságra A fal önmagában nem garancia az energiahatékonyságra

Egyes esetekben, ahol nem készülhet Ytong A+ falszerkezet (például vasbeton merevítő vagy akusztikai falak), utólagos hőszigetelésre lehet szükség. A pórusbeton ilyen esetekben is megoldást nyújt: a Multipor hőszigetelő lapokkal hatékony hőszigetelés érhető el. A kiváló hőszigetelő képességen (hővezetési tényező: λ=0,045 W/mK) túl a Multipor nem éghető (A1), amely tulajdonság különösen fontos a homlokzati hőszigeteléseknél. Páraszabályozó, kapilláraktív tulajdonsága pedig alkalmassá teszi párazáró réteg nélkül készülő, belső oldali hőszigetelés kialakítására is. Az Ytong A+ falazóelemek 20 cm-es Multipor lapokkal borítva passzívházak falszerkezetéhez is alkalmasak: így a falazat akár az U=0,11 W/m2K hőátbocsátási tényezőt is elérheti.

Márta Tibor

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog