2017. február 07.

A Google megújítja az építészetet is?!

A Google megújítja az építészetet is?!

A Google ma nem csak a világ vezető technológiai óriása, de építészeti megoldásaira is felkapja a fejét a világ.

 

Mesterséges intelligencia az energiahatékonyságban

Nemrég látott napvilágot a hír: a Google a mestereséges intelligenciát alkalmazza, hogy csökkentse energiaszámláit. A Deep Mind leánycége által megalkotott mesterséges intelligencia a cég szervertermeinek fizikai paramétereit gyűjtötte össze és optimalizálta oly módon, hogy az épületek energiafogyasztása 40%-kal csökkent. A gépi agy odafigyelt a szellőztetésre, a nyílászárók működtetésre és további fél száz paraméterre, és ezek alapján dolgozta ki ajánlását, amely segítségével elérhető volt a megtakarítás.

 

Élen a megújuló energiák használatában

De nem csak a mesterséges intelligenciát, hanem a megújuló energiákat is széleskörűen használja a cég. A Google működésének alapját számítógépek milliói adják, ezekhez pedig rengeteg energiára van szükség. A cég korábban is energiaigényének 44%-át szélfarmokról és naperőművektől vásárolta, de a cég célkitűzése szerint az idei évben, azaz 2017-ben már 100%-ban megújuló energiából biztosítják energiaszükségletüket.

 

Mintha a Marson lennénk

Mintha a Marson lennénk – így jellemezte több irodai ingatlan szaklap is a Google új főhadiszállását, amely most áll építés alatt. A hivatalos bejelentés során azt fogalmazták meg: a cél az volt, hogy elmossák a határt az épületek és a természet között. Az épületen belül fák, kerékpárutak és kávézók is találhatóak, amelyek elmossák a határt a kint és a bent között.

„A nagy, masszív betontömbök helyett a könnyűszerkezet dominál, így az épület a későbbiekben könnyen átalakítható, ahogy az új igények jelentkeznek" – fogalmazott a Google.

Az épület egyediségét az a sátorkupola-szerű tetőzet adja, amely elmossa a kint és a bent határát az épületben.

 

Okos otthonok

Természetesen az új főhadiszállás széleskörűen fogja alkalmazni az okos-otthon koncepciót lehetőségeit is. A Google már évekkel korábban felvásárolta a Nest okos-otthonokkal foglalkozó vállalkozást, és a portfoliót folyamatosan fejleszti. A tech-óriások, így a Google is, a következő nagy üzletnek az okosotthonok elterjedését tartják, amelyek a mobiltelefonokhoz hasonlóan alakítják át az életünket.

A Google okos-termosztátja, füstérzékelője, kül-és beltéri kamerarendszerei már mind alkalmazásvezéreltek. De ez még csak a jéghegy csúcsa. Ma már léteznek okoshűtők, tükrök, sőt konyhapultok is.

Bár ma még ezek inkább bemutatótermékek néhány év vagy egy évtized, és megjelennek majd a hétköznapi háztartásokban is.

 

(X)

hírlevél-feliratkozás

épjog