2013. november 26.

A hatóságok hogyan értesülnek az építkezés megkezdéséről ott, ahol nem vezetnek e-naplót?

A hatóságok hogyan értesülnek az építkezés megkezdéséről ott, ahol nem vezetnek e-naplót?

A sűrű jogszabály-változtatások következtében érdekes helyzet alakult ki: azok az építésügyi szereplők, akik felmentést kaptak az e-napló vezetése alól, ma nem kötelezhetők a kivitelezés-megkezdés tudomásulvételének kérelmezésére. 

Mint arra az Építésijog.hu portál cikke emlékeztet, az elektronikus építési napló 2013. október 1-jei bevezetését még néhány nappal az új rendszer bevezetése előtt is több jogszabályváltozás előzte meg. A Kivitelezési kódex szerint a kivételként meghatározott építményfajták esetében (ahol maradt az építési napló papír alapú vezetése) a 2013. szeptember 30-án hatályos rendelkezések szerint kell vezetni az építési naplót. A jogszabályban azonban nincs arra utalás, hogy az építési napló vezetésére vonatkozó szabályok mellett az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésének tudomásulvétele iránti eljárás előírásait is alkalmazni kellene, ezért érdekes helyzet alakult így ki: azon építésügyi szereplők, akik felmentést kaptak az e-napló vezetése alól, nem kötelezhetők a kivitelezési tevékenység megkezdésének tudomásulvételi eljárásának kérelmezésére.

Az Építésijog.hu portál részletesen ismerteti azokat a rendelkezéseket, melyeket – az építési kivitelezési tevékenység kezdési időpontjától függően – figyelembe kell venni. További információ:

http://epitesijog.hu/figyelo/1367-hogyan-tortenik-a-hatosag-ertesites-az-epitkezes-megkezdeserol-a-papir-alapu-epitesi-naplok-eseteben 


Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog