2015. május 12.

A hőszigetelés mint esztétikus dekoráció

A hőszigetelés mint esztétikus dekoráció

A 2015 januártól érvényes hőátbocsátási tényezők szinte minden épületszerkezetnél nagyjából feleződnek, amiből következően a hőszigetelési vastagságok jelentősen növekednek. A látható szerkezetek esetén a sokat hangoztatott λ-értékek mellett a felület esztétikai megjelenése is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

A Knauf Insulation több alternatívát is tud ajánlani az alulról hűlő födémek szigetelésére: a Heraklith fagyapot fedőrétegű szigetelések mellett az üvegfátyol kasírozású anyagok is szerepet kaphatnak e feladatok ellátására. E termékek előnyösen alkalmazhatók íves felületeknél, gépészeti vezetékekkel sűrűn fedett felületekhez, ahol a meglévő vezetékek, szerelvények között, felett kell a szigetelést elhelyezni. Különösen előnyös lehet utólagos szigetelésekhez, amikor minden meglévő vezetékhez alkalmazkodni kell. Anyagukból következően rugalmasak, könnyen méretre vághatók és beépíthetők. A választást azonban befolyásolhatja a kasírozás színe is. Míg korábban szinte csak fehér kasírozású anyagokat terveztek, építettek be e felületek szigetelésére, ma már egyre többször alkalmaznak fekete kasírozású anyagokat. A fekete szín több szempontból is szerencsés: használat során nem piszkolódik, teremgarázsokban nem festi szürkére – viszonylag rövid idő alatt – a kipufogógáz. Bizonyos felületek esetében, ahol például sok vezeték fut a szigetelés alatt, a fekete szín jó hátteret ad az alumínium színű gépészeti vezetékeknek. A szigetelés rögzítésére általában használt fém dübelek katonás rendben sorakoznak a felületen, ami a fekete háttérrel együtt akár „dizájnburkolat”-ként is figyelembe vehető a belső tér, a mennyezet tervezésekor. Olyan lehetőség ez, ami tulajdonképpen ingyen van; a szükséges szerkezeti rögzítő elemek igényes beépítés esetén felkínálják a dekoráció lehetőségét, amivel emelni lehet a felület esztétikai megjelenését.

A kasír mögött többféle ásványgyapot szigetelőanyag „rejtőzhet”, amely akár λ=0,032 W/mK hővezetési tényezővel, mindenképpen A1 tűzvédelmi osztállyal, könnyű méretre szabhatósággal, ajándékként hangszigetelő tulajdonsággal járul hozzá a korszerű épületek kialakításához.

A hőszigetelés mint esztétikus dekoráció 

A budapesti Várkert Bazár felújításakor kialakított teremgarázs mennyezetének szigetelésekor e szempontok is szerepet játszottak a beépített szigetelőanyag kiválasztásakor. A Nobasil ADE ásványgyapot hővezetési tényezője λ=0,035 W/mK, a tervezéskori előírásoknak megfelelően 70 mm vastagságban került beépítésre. A rögzítést adó Fischer DHM 90 fém szigetelésrögzítő és a DTM 80 fém szigetelőtányér mint megannyi spotlámpa „fénylik” a fekete alapfelületen, emelve így a teremgarázs mennyezetének esztétikai megjelenését.

A hőszigetelés mint esztétikus dekoráció

A szakszerű kivitelezés az Interép Kft. és a Menax Kft. munkájával valósult meg.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog