2018. szeptember 05.

A klímaváltozás miatt újra divatba jöttek az árnyékolók

A klímaváltozás miatt újra divatba jöttek az árnyékolók

A klímaváltozás hatásai meglehetősen szerteágazóak. Mindennapjainkban keveset gondolunk arra, hogy a folyamatnak nemcsak általában az éghajlatra, az évi csapadékmennyiségre és más egyéb globális környezeti tényezőre van hatása. Ennek következményei alapjaiban határozzák meg modern korunk épített környezetét. Bár abban nincs vita, hogy a klímaváltozás valós jelenség, egy friss kutatás szerint a hazai otthontulajdonosok többsége az államtól várja a megoldást az éghajlatváltozás naponta érezhető következményeire.

 

Klímaváltozás és épített környezet

A megszaporodó viharok miatt sokat hallunk a klímaváltozás eredményeként tapasztalható, döntően a széllel kapcsolatos kockázatok változásáról, ezzel összefüggésben az épületek külső határoló szerkezeteinek védelméről. Kevesen gondolnák, de az éghajlatváltozás által okozott klimatikus változások a tartószerkezeti méretezés, homlokzatokra szerelt burkolatok és a nyílászárók területe mellett az árnyékolástechnika terén is innovációt hoztak.

Két évtizeddel ezelőtt még pusztán elvétve kellett hőségriadót hirdetni, mára viszont ezek a tényezők a nyarak mindennapos részévé váltak. Még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben, már tíz éven belül is évente 9-16 nappal nőhet a hőségriadók időtartama!

 

Árnyékolástechnika klimatizált helységben is!

Az ablak megfelelő árnyékolásával nagymértékben hozzájárulhatunk a szobahőmérséklet szabályozásához. A hőszabályozás ezen természetes, egyszerű és energiatakarékos módja hatékonyabb, mint azt elsőre gondolnánk. Elég arra gondolnunk, hogy egy napsütötte, akár 30-34 Celsius fokra felmelegedő tetőtéri lakás az ablakok lesötétítésével 25-26 Celsius fokra is lehűthető. Az árnyékolásról akkor sem kell lemondani, ha nem akarunk a már meglévő klímaberendezésünktől megválni. A szakemberek szerint ugyanis egy szoba lehűtéséhez legalább háromszor annyi energia kell, mint a fűtéséhez. A megfelelő árnyékolás ily módon nagyban hozzájárul a légkondicionáló készülék optimális működéséhez.

 

A külső árnyékolók ezért hatékonyabbak!

Az árnyékoló szerkezetek alkalmazásánál a leghatékonyabb eljárás az, ha az ablaküveg elé, kívülre helyezzük el az árnyékoló redőnyt, napellenzőt, spalettát, zsaluziát vagy éppen a rolót. Bár a sötétítőfüggönyhöz, reluxához és rolettához hasonló belső árnyékolók is jelentenek valamit, fel sem vehetik a versenyt a külső árnyékolástechnikai eszközök modern termékeivel. Elég arra gondolnunk, hogy a külső árnyékolók által visszavert hőhullámok be sem jutnak a lakásba. A hő visszaverés mértéke természetesen az árnyékolástechnikai eszköz színétől, visszatükröző képességétől, nyitottságától és az üvegfelülettől való távolságától is nagymértékben függ.

 

Egy időtálló és modern kültéri megoldás: a zsaluzia

A zsaluzia a nagy felületű nyílászárók árnyékolásának trendi eszköze. Az elmúlt évtizedek talán leginkább terjedő kültéri árnyékolási megoldása részint esztétikus egyedi megjelenésének, részint könnyű kezelhetőségének köszönheti népszerűségét. Zsaluzia segítségével a beeső fény átmenet nélküli szabályozását valósíthatjuk meg otthonunkban.

Az eszköz egyedisége és érdekessége ugyanis mindenekelőtt abban rejlik, hogy a lamellák dőlésszögének változtatásával szabályozhatjuk a beáramló fény erősségét. Ha a lamellák zárt állapotba kerülnek, akkor a nyílászáró és a szerkezet között a levegő áramlása minimálisra csökkenthető, ami jobb szigetelést biztosít.

Forrás:
https://www.zsaluziavilag.hu/bemutatkozik-a-zsaluzia

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog