2023. július 31.

A legnépszerűbb a beton tetőcserép

A legnépszerűbb a beton tetőcserép

Az előregyártott betontermékek már kevés szakemberben idézik a 80’-as évek házgyári paneljeit, míg a tetőfedők legszívesebben beton tetőcseréppel dolgoznak. E két kijelentés alapja az elmúlt időszakban – építészek és tetőfedők körében – zajlott független felmérés.

Jóllehet Magyarországon hagyománya van a téglaépítészetnek, egy idén tavasszal, tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében végzett független felmérésből az derült ki, hogy a kitöltők körében a beton tetőcserép a legnépszerűbb. A beton tetőfedő anyagokat ugyanis átlagosan a válaszadók 40 %-a használja, és mindössze alig 13 % nyilatkozott úgy, hogy soha nem fed betonnal. A Magyarországon hagyományosnak számító kerámiacserepet szívesen használók mellé (26,7%) felzárkóztak a fém tetőfedési mód (28,7 %) kedvelői is. Érdekes eredmény, hogy a tetők fedésére itthon szintén hagyományosan használt palával milyen kevesen foglalkoznak manapság (3,9 %), és milyen sokan egyáltalán nem fednek ezzel az anyaggal (76,5 %). (A ma gyártott modern pala környezetbarát szálcement alapanyagú és nem tartalmaz egészségkárosító azbesztet – a szerk.)

A legnépszerűbb a beton tetőcserép

A Build-Communication 2023 tavaszán indított független felmérésében 111 szakember vett részt, akik között nagyjából azonos arányban képviseltették magukat ácsok, tetőfedők és bádogosok. A felmérésben résztvevőkre jellemző volt, hogy azok több mint fele legalább 20 éve dolgozik a szakmában, azaz jelentős tapasztalattal rendelkezik. Az adatfelvétel személyes lekérdezéssel zajlott olyan szakmai rendezvényeken, ahová az aktív szakemberek friss információk gyűjtésének céljával érkeztek.

A legnépszerűbb a beton tetőcserép

 

Miért dolgoznak szívesen a tetőfedők beton tetőcseréppel?

Második éve teljes kapacitásán működik a Leier hajdúszoboszlói beton tetőfedő anyagokat gyártó üzeme, ahol naponta nagyjából 30 családi házra elegendő gördül le a népszerű tetőfedő anyagból a csúcstechnológiával felszerelt gyártósorról. Ugyan már évek óta folyt a tetőcserépgyártás ebben a gyárban, annak termékei – a gyár kapacitásából eredően – döntően a környéken, azaz Észak-Magyarországon találtak gazdára. A jelentős anyagi forrással elvégzett kapacitásbővítő beruházásnak köszönhetően azonban országosan is elérhetővé váltak a Leier beton tetőfedő anyagai is. „Az üzem kapacitás-felfuttatásával párhuzamosan zajlott felmérés eredményei is visszaigazolták, hogy a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében mára az egyik legkedveltebb fedőanyag a kedvező ár/érték arányú, tartós és könnyen kezelhető, beépíthető beton tetőcserép” – mondta Nagy Gergely, a Leier tetőcserép üzletágának vezetője. „Azt is szívesen olvastuk a felmérésben, hogy a szakemberek a tetőfedő anyag kiválasztásakor a tartósságot, méretpontosságot és az állandó minőséget helyezték előtérbe, amelyek a beton tetőfedő anyagok fontos jellemzői, és amelyekre a Leier tetőcserepek gyártása során mi is leginkább törekszünk. A munka minőségét szolgáló tényezőket, a munkát könnyítő kiegészítők széles választékára és a gyártó cég szakmai támogatására vonatkozó igényt pedig igyekszünk minél magasabb szinten kielégíteni” – reagált a szakember a felmérés eredményeire.

A legnépszerűbb a beton tetőcserép

 

Beton tetőcserép a betonspecialistától

A Leier beton üzletága a tetőfedő anyag gyártási kapacitásának bővítésével az elmúlt években tapasztalt gazdasági folyamatokra, a szofisztikáltabb beruházói és vevői igényekre adott választ.

A kevesebb élőmunkával beépíthető műszaki megoldásokat egyre több, a hatékonyságot, gyors és minőségi kivitelezést szem előtt tartó tervező és beruházó alkalmazza és egyre kevesebb szakember azonosítja a korábbi gázbeton paneles technológiával. „Az elmúlt közel 10 évben zajló trendre adott válaszunk volt az előregyártott betontermékek gyártási kapacitásának növelése, amely a gyártott betontermékek egyre bővülő palettáját és a technológia szélesebb körű használatát és elismertségét is hozta” – mondta Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója. „Mára a 9 magyarországi Leier gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés, ahol többek között az újgenerációs klímafalak, klímafödémek és más előregyártott elemek előállítása zajlik. A folyamat újabb állomásaként, és mint a piac „betonspecialistája” a korábbihoz képest ötszörös kapacitásra bővítettük a legmodernebb környezetbarát technológiával működő hajdúszoboszlói tetőcserépgyárunkat is, ahonnan immáron az egész országból érkezhetnek megrendelések.”

Bővebben a Leier betoncserepekről >>

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog