2012. október 15.

A legtöbb építészt és mérnököt vonzó szakvásár: januárban Bau 2013

A legtöbb építészt és mérnököt vonzó szakvásár: januárban Bau 2013

A Bau 2013 négy központi témája a fenntarthatóság, az európai országokat egyre inkább kihívás elé állító lakossági elöregedés miatt előtérbe kerülő többgenerációs építés, az energia 2.0 és a városfejlesztés a XXI.században – hangzott el a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján. 

Az általános nehéz gazdasági helyzetben a müncheni Bau szakvásárnak sikerült növelnie mind a kiállítói, mind a látogatói számát 2009-től 2011-re, ami a gondos előkészítő munkának, a szolgáltatások minőségének és a programok választékának is köszönhető

A Bau nem több kiállítót kíván szerezni, hiszen a 180 ezer m2 kiállítási területe foglalt (sőt, várólistáján 400 cég szerepel), hanem a kiállítási tematika, a kiállítók palettájának bővítése és az építőipar aktuális kérdéseivel foglalkozó kísérő rendezvények színesítése a cél – derült ki a tájékoztatón, ahol azt is elmondták: újdonság, hogy a kiállítók egy-egy témakörön belül is megtalálhatók lesznek, a látogatók eligazodását szimbólumok segítik.

A legtöbb építészt és mérnököt vonzó szakvásár: januárban Bau 2013

Néhány érdekes részlet a szakvásárról:

 

Intelligens városok (Urban Intelligence): "A holnap városa"

Egyre fokozódó városiasodás, növekvő éghajlati változékonyság, energiafordulat, növekvő erőforrás-felhasználás és demográfiai változások - ezekkel a globális kihívásokkal kell ma szembenéznünk.

A városok és települések kulcsfontosságú szerepet játszanak e XXI. századi kihívások leküzdésében.

Ezért a Fraunhofer-Allianz Bau egy különbemutató keretében (C2-es csarnok, 135. stand) olyan termék- és rendszermegoldásokat mutat be, amelyek alkalmasak a "holnap városainak", azaz élhető és fenntartható, így jövőképes városok építésére.

 

Egyetemes tervezés (Universal Design)

A BAU az ift Rosenheim Kutató- és Vizsgálóintézettel együttműködésben különbemutatót szervez "Egyetemes tervezés" címmel.

Az egyetemes tervezés az építőipari szakma, és ezen belül különösen az épületelem-gyártók számára a jövő nagy feladataként körvonalazódik.

Az egyetemes tervezés koncepciójának lényege olyan termékek létrehozása, amelyek az emberek lehető legnagyobb csoportja számára könnyen alkalmazhatók és kezelhetők. Egyes iparágak, mint például a mobiltelefon- és autógyártók termékeik fejlesztése során máris intenzíven foglalkoznak a témával.

Az egyetemes tervezés a demográfiai változások és hasonló tendenciák miatt az építőiparban is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A házak, terek és épületelemek tervezésében egyre fontosabb szerepet játszik az egyszerű kezelés és a rugalmas használat.

A különbemutató konkrét termékpéldákkal illusztrálja az egyetemes tervezés egyes épületelemekre, például az ablakokra, ajtókra és kapukra gyakorolt hatását.

A gyártók, a tervezők és a beruházók információkat kaphatnak a széles körű felhasználhatóságról, a rugalmasságról és az egyetemes tervezés egyéb értékelési kritériumairól.

A különbemutatót az A4-es csarnokban rendezzük meg 200 m² területen.

 

Többgenerációs építkezés - gazdaságos, rugalmas, akadálymentes

Az A4-es csarnokban a különbemutatón megtekinthető, hogyan néz ki a valóságban a többgenerációs építkezés, illetve milyen tervezés, milyen termékek és építőanyagok szükségesek ehhez.

A BAU a különbemutatót ezúttal is a GGT Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik® (GGT Német Gerontotechnikai Társaság) közreműködésével valósítja meg.

A fő hangsúlyt ezúttal a kereskedelmi épületek kényelmére helyezzük. Az A4-es csarnokban, kb. 200 m² területen kialakításra kerül egy több funkcióra alkalmas, rugalmasan felhasználható helyiségekből álló, fiatalok és idősek számára egyaránt vonzó termékekkel felszerelt mintaingatlan.

 

Fenntartható építési termékek - nagyobb átláthatóság a jó döntéshez

A Fenntartható Építés Németországi Egyesülete (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen - DGNB) a "Fenntartható építés - nagyobb átláthatóság a jó döntéshez" című különbemutatóján hasznos információkat és segédleteket kínál az építészeknek és a tervezőknek a fenntartható építési termékek kiválasztásához.

A látogatók korábban már sikeresen megvalósult és tanúsítvánnyal rendelkező projektek kapcsán meggyőződhetnek arról, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az építési anyagok a fenntartható épületek kivitelezésében, üzemeltetésében és tanúsításában.

 

Archi-World Academy: gyakornoki lehetőség sztárépítészeknél

A BAU és az Archi-Europe csoport közel két évvel ezelőtt, a 2011-es BAU kiállításon Archi-World Academy néven meghirdette a világ legnagyobb, építészhallgatóknak rendezett versenyét.

A világszintű verseny keretében építészhallgatók és fiatal építészek felhívást kaptak a jövőre vonatkozó energiatakarékossági projektek és koncepciók benyújtására.

A legjobbak jutalmul gyakornoki helyeket nyerhetnek a világ nagy építészeti irodáinál. Tehát, ha valaki például Daniel Libeskindet (a képen balról a második) győzi meg a munkájával, jutalmul hat hónapot tölthet el annak New-York-i irodájában.

12 sztárépítész, köztük Francoise-Helene Jourda, Daniel Libeskind, Zaha Hadid és Christoph Ingenhoven ajánlott fel gyakornoki helyeket. Ők alkotják egyben a bírálóbizottságot is. A díjátadásra, amelyen a bírálóbizottság prominens tagjai közül is néhányan jelen lesznek, 2013. január 16-án kerül sor a BAU kiállításon.

Augusztus elejéig már kb. ezer pályázat érkezett 90 országból.

A verseny jelentkezési határideje 2012. október 30-ig tart. Az aktuális információk folyamatosan megtalálhatók a www.awacademy.org honlapon.

 

Edzésben az ifjúság ... előkészületek a World Skills versenyre

World-Skills - így hívják a szakmák világbajnokság-sorozatát, amelyen különböző szakmák tehetséges fiataljai vesznek részt a világ minden tájáról. A következő globális megmérettetésre 2013 júliusában kerül sor Lipcsében.

A BAU látogatói ebből is ízelítőt kaphatnak. A német építőipar kőművesekből, stukkókészítőkből, hidegburkolókból és ácsokból álló nemzeti csapata ugyanis nyilvános edzést tart a müncheni vásárcsarnokokban.

A fiatal szakembereknek a BAU kiállításon meg kell tanulniuk, hogy egy nagy kiállítás légkörében, állandó megfigyelés mellett is képesek legyenek koncentráltan dolgozni és csúcsteljesítményt nyújtani. A World Skills versenyen ugyanis még nagyobb zűrzavar fogja körülvenni őket. A világbajnokokat több, mint 50 szakterületről fogják kiválasztani, mindegyiküket a saját szakmájában. A Német Építőipar Központi Szövetségének csapata (ZDB - Zentralverband Deutsches Baugewerbe) 2011-ben Londonban kettőt nyert meg a négy német éremből. 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog