Peri03

2019. január 14.

A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

Magyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik fő oka, hogy a családi ház állomány 70 százaléka, azaz közel 1,8 millió lakóépület nem vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt. A Knauf Insulation adatai szerint közel 800 ezer család szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel, fával, rosszabb esetben pedig hulladékok elégetésével fűti energiapazarló otthonát. Megfelelő szigeteléssel azonban csökkenthető ezen ingatlanok fűtési energia igénye, ezzel pedig a szállópor-koncentráció is 40-50 százalékkal alacsonyabb lenne.

A szállópor nem csak a falvak problémája

A téli fűtési szezonban jelentkező magas szállópor-koncentráció nemcsak a falvakat, hanem a nagyvárosokat és Budapest agglomerációját is érinti, hiszen a levegőszennyezettségért legnagyobb részben a lakossági fűtés a felelős.

A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

A fosszilis tüzelőanyagok, elsősorban a szén elégetésével a levegőbe kerülő, mikroszkopikus, 10 mikron átmérőjű, vagyis az emberi hajszál vastagságával azonos nagyságú szennyező részecskék bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot, azaz füstködöt idézhetnek elő. A szmog leginkább szélcsendes időjárás esetén, magas légnyomás és megnövekedett relatív páratartalom, valamint jellemzően -3 °C és +5 °C közötti hőmérséklet mellett alakul ki.

 

Komoly egészségügyi kockázat

A szmog miatt sok esetben csak évek múlva jelentkezik súlyos betegség, például asztma, tüdőrák vagy szívinfarktus, de az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg a levegőszennyezésre visszavezethető okból.

„A minden évben megjelenő szállóporprobléma a bizonyítéka annak, hogy a szigetelés nemcsak energiahatékonysági, hanem szociális és egészségügyi kérdés is” – mondta Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. szigetelési szakértője. „A folyamatosan pályázható, komplex energetikai felújítási programok azért is példaértékűek, mert a támogatott családok házainak szigetelésével nemcsak azok energiaigénye és fűtési költsége csökkenthető akár 40-50 százalékkal, de egyben az általuk kibocsátott káros égéstermékek mennyisége is, amivel mind a támogatottak, mind a környék lakosságának egészségét védjük” – tette hozzá a szakember.

A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

 

Kicsiben még most sem késő elkezdeni

A Knauf Insulation szakembereinek számításai szerint ha az állam minden évben 100-150 milliárd forinttal támogatná a korszerűtlen családi házak komplex energiahatékonysági felújítását (nyílászárók cseréjét, családi házak szigetelésének és fűtési rendszerének korszerűsítését), akkor 10-15 éven belül jelentősen javulna a levegőminőség.

Kicsiben azonban még most sem késő elkezdeni. Ha egy családiház-tulajdonos csak annyit tesz, hogy üveggyapot szigetelőanyagot terít végig háza padlásán, vagyis szigeteli annak födémét, már azzal 25 százalékos energia- és költségmegtakarítást érhet el, nem utolsó sorban pedig csökkentheti a szállópor-kibocsátást is.

A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

hírlevél-feliratkozás

épjog