2012. augusztus 22.

A rendszerszemlélet az utólagos homlokzati hőszigetelések kulcsa

A rendszerszemlélet az utólagos homlokzati hőszigetelések kulcsa

Napjainkban alig található olyan szaklap vagy internetes felület, ahol ne esne szó az utólagos hőszigetelésekről. A téma nagyon is időszerű, de nem árt tudni, hogy az óriási kínálatból pontosan mire is költjük a pénzünket az egész életre tervezett beruházáskor. 

Az utólagos homlokzati hőszigetelések szomorú tapasztalata, hogy a bekerülési költségek csökkentésének szándéka az esetek nagy részében a minőség rovására megy. Ennek leggyakoribb módja, hogy nem egy komplett hőszigetelő rendszert alkalmaznak, hanem a hozzáférhető legolcsóbb és sokszor legrosszabb minőségű rendszerelemekből állítják össze a hőszigetelést. Ez azonban nem rendszer! Márpedig a homlokzati hőszigetelések tűzvédelmi, hőtechnikai és mechanikai vizsgálatai (és így az Építőipari Műszaki Engedélyek is) minden esetben a rendszerre vonatkoznak, vizsgálattal ellenőrzött paramétereik csak az engedélyükben szereplő és ugyanazon gyártótól, illetve forgalmazótól származó rendszerelemek beépítése esetén garantálhatók. A különféle gyártóktól összeválogatott egyes alkotóelemek (hőszigetelő tábla, ragasztótapasz, üvegszövet, alapozó és vékonyvakolat) beépítésekor azok összeférhetősége és együttdolgozása nem garantált. A legnagyobb baj azonban az, hogy ilyenkor a garanciális kötelezettségek a kivitelezőt terhelik, hiszen a gyártók a törvényben előírt minőségi garanciákat – nyilvánvaló módon – csak a teljes rendszerre vállalják. A költségek csökkentésének túlzott erőltetése sokszor nem a célnak megfelelő, gyenge minőségű anyagok beépítését eredményezi. Különösen veszélyes ez például a szigetelés mechanikai rögzítésére szolgáló dübelek esetében.

A rendszerszemlélet az utólagos homlokzati hőszigetelések kulcsa

Az építtetőknek, tervezőknek, kivitelezőknek, műszaki ellenőröknek és minden érintettnek fokozottan kellene ügyelni arra, hogy az utólagos homlokzati hőszigetelések az előírásoknak megfelelően, rendszerszemlélettel és megfelelő minőségben készüljenek, hiszen csak így szolgálhatják mind a mai, mind a következő generációk megfelelő komfortérzetét.

 

Kékesy Péter szakértő

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog