2022. április 06.

A sztatikus elektromosságot elvezető hideg- és melegburkolatok

A sztatikus elektromosságot elvezető hideg- és melegburkolatok

A sztatikus elektromosság a mindennapi élet része. Folyamatosan körülvesz a jelenség, akár érzékeljük, akár nem. Persze a legtöbben az ujjhegyről leugró kis szikrákkal azonosítjuk, ami egy ártalmatlan jelenség hétköznapi körülmények között. Ez az apró csípés inkább csak érdekesnek tűnik, mint veszélyesnek – holott a sztatikus feltöltődés komoly károkat is tud okozni.

Porszennyezett és robbanásveszélyes területeken egy ilyen kis szikra elegendő ahhoz, hogy gyutacsként működve detonációt indítson be. Egy levegőbe szálló bútorüzem nem szép látvány, nem csoda, hogy mindent megteszünk ennek elkerülésére. Az optikai és finommechanikai alkatrészek kezelésénél, valamint a festési, lakkozási műveleteknél a sztatikusan feltöltődött por okoz gondot. Ilyenkor a jelenség anyagi kárral jár és már nem emberéletet veszélyeztet, de a jelenség megakadályozása itt is követelmény. Azonban van ennél egy jelentősebb és sokkal alattomosabb károkozás is. Elsősorban az elektronikus berendezéseket gyártó üzemekben fordul elő, hogy a sztatikus kisülések károsítják a rendkívül finom áramköröket, félvezetőket. És ezek sokszor nem látványos, azonnal észrevehető károk, de rendkívül nagy érvágást okozhatnak a gyártóknak. A sztatikus feltöltődés a félvezetők meghibásodásának több mint 50 százalékáért felel. Nem csoda, hogy a feszültség levezetésére az ilyen jellegű gyártóüzemekben egyre komolyabb rendszereket vezetnek be.

A sztatikus feltöltődést megakadályozó rendszereknek számos eleme van, de a vezetőképes padló elkészítése a mi feladatunk. Az elmélete ennek egyszerű. Melegburkolatok esetén a különböző eljárásokkal vezetőképessé tett burkolatot kell vezetőképes ragasztóval leragasztani, ami alá az egyenpotenciál hálózatba bekötött rézhálót fektetnek. A ragasztó kiválasztása a burkolat típusától és a várható terheléstől függ. Melegburkolatok esetén a Mapei-nek számos ilyen terméke van.

Hasonló ez a hidegburkolatoknál is, annyi különbséggel, hogy ennél a burkolatfajtánál létezik egy olyan vezetőképes padló típus is, ahol maga a kerámia nem vezetőképes. Ilyenkor a kerámialapok olyan kis méretűek, hogy egy 36-os lábú ember akárhogy is lép rá a lapra, mindenképpen érintkezik a talpa az elektromosan vezetőképessé tett fugázóval. Az elektronok levezetéséről ilyenkor a Mapelectric CP1 adalékszerrel elektromosan vezetőképessé tett fugázóhabarcs és a ragasztó gondoskodik. A fektetéskor ügyelni kell a minimálisan 5 mm-es fugaszélesség meglétére, amit a burkolat szintjén síkba fugázva kell kialakítani. Követelmény a lapok üregmentes fektetése is. Ez leírva nem tűnik bonyolultnak, azonban a való életben történő kialakítása egyáltalán nem egyszerű. Ráadásul a kivitelezéskor óhatatlanul elkövetett apró hibák rontják a burkolat végső vezetőképességét. Az, hogy jól sikerült-e a padló kialakítása, csak a felület átadásakor derül ki. És addig izgulhat mindenki! Hogy ez ne így legyen, a Mapei komoly együttműködést kínál partnereinek: a szaktervező által a padlóra kiírt elektromos ellenállást, illetve a burkolat és az alkalmazandó segédanyagok specifikációit figyelembe véve egy külső szakértő segítségével értékelik a tervezett rendszer kialakíthatóságát. Amennyiben ezek alapján a burkolat megvalósítható, akkor egy ragasztott minta segítségével ellenőrzik a számítás helyességét. Ha ez megfelel, akkor indulhat a kivitelezés. A kivitelezés során – a munka nagyságától függően – egyszer vagy akár többször is független szakértő segítségével ellenőrzik, hogy minden rendben van-e. Így garantálható, hogy az elkészült padló tökéletes műszaki állapotban a tervezői kiírásnak megfelelően készül el.

A sztatikus elektromosságot elvezető hideg- és melegburkolatok A sztatikus elektromosságot elvezető hideg- és melegburkolatok A sztatikus elektromosságot elvezető hideg- és melegburkolatok
Optimális,               túl vastag,           túl vékony ragasztóréteg

 

Gondos tervezés, szaktudás és jó anyagok együtt garantálják a követelményeknek megfelelő padló kialakítását. A Mapei a vezetőképes padlók esetében is partner ebben.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo