2023. november 23.

Acél-üveg torzóból innovatív irodaház – The Orbit, Athén, Görögország

Acél-üveg torzóból innovatív irodaház – The Orbit, Athén, Görögország

Athéni befektetõk eredetileg egy 36 000 négyzetméternél is nagyobb alapterületû, nyolcemeletes irodaházat álmodtak, további hét szinttel a föld alatt. A nagy elánnal megkezdett munkálatok azonban megtorpantak, és az épület hosszú ideig befejezetlen maradt: az acélüveg „torzó” a Görögországban 2010 óta fennálló gazdasági válság szimbóluma lett.

Ez addig volt így, amíg Nikos Drandakis, a BEAT nevû start-up vállalat alapítója úgy nem döntött, hogy itt szeretne hipermodern irodákat kialakítani saját maga és munkatársai számára. Az új komplexum megtervezését az LC (Lianou Chalvatzis) Architects nemzetközi építészstúdióra bízta, akik a meglévõ szerkezet teljes átalakításának ötletével álltak elõ, azzal a nem titkolt céllal, hogy egy elõremutató, ízig-vérig korszerû, az alkalmazott technológiai megoldások és a környezettudatosság szempontjából egyaránt kiemelkedõ épületet alkossanak.

Acél-üveg torzóból innovatív irodaház – The Orbit, Athén, Görögország

 

Projektleírás

A kivitelezõknek a három évig tartó átalakítással egy olyan épületet sikerült létrehozniuk, amelynek vízszintesen hullámzó homlokfala állandó párbeszédet folytat a függõleges üvegfelületek síkjával. Az irodaszintek közös és privát használatú helyiségekre, konferenciatermekre, valamint számos pihenésre, meditációra és ötletelésre alkalmas térre tagolódnak, így egyszerre szolgálják az innovációt és a kreativitást.

A belsõ udvart hidak és függõkertek díszítik, míg a bejáratnál egy hatalmas, vízesésre emlékeztetõ, növényekkel borított oszlop tör az égbe. A teraszokon, a tetõn és az épület falain létrehozott kisebb-nagyobb zöldfelületek mindennél ékesebben bizonyítják, hogy a tervezõk fokozott figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra. Az Orbit nem véletlenül kapta meg a LEED legmagasabb szintû, Platinum minõsítését.

 

Vízszigetelés a föld alatt

A hét föld alatti szinten jelentkezõ nedvesedés miatt a vasbeton szerkezet több helyen is károsodott. Ezért elõször is alaposan meg kellett tisztítani a problémás, töredezett részeket. Ezután Mapefer 1K korróziógátló habarccsal vonták be a kilátszó acélbetéteket, majd a Mapegrout Tissotropico zsugorodáskompenzált, szálerõsítésû betonjavító habarccsal állították helyre a takarást. A fedett parkolócsarnokként szolgáló -1., -2. és -3. szinten két réteg Mapelastic rugalmas cementkötésû habarccsal képeztek tökéletesen vízzáró bevonatot, a rétegek közé megerõsítésként Mapenet 150 üvegszövet hálót ágyazva.

 

Melegburkolatok az irodákban

Az irodák mûanyag padlóburkolatainak (LVT és loose-lay PVC) telepítésénél szintén a Mapei egyik megoldására esett a szakemberek választása. Nemcsak azért, mert ennek alkalmazásával ellenálló és tartós felületeket tudtak kialakítani, hanem mert ez felelt meg egyedül a tervezõk által elõírt szigorú fenntarthatósági követelményeknek.

A kivitelezõk a nagyon alacsony illékony szervesanyag-kibocsátású (VOC) Primer G mûgyanta bázisú diszperziós alapozóval kezelték le az aljzatokat, hogy elõsegítsék az alapozott felületekre kerülõ Ultraplan Eco 20 önterülõ aljzatkiegyenlítõ tapadását. A melegburkolatokat ezután az Ultrabond Eco Fix diszperziós ragasztóval fixálták, amely kitûnõ tapadást biztosít, így – mint esetünkben – modul padlóburkolatok fektetésére is nagyszerûen alkalmas. 

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog