Peri02

2017. február 12.

Állandósult stresszben él az építőiparban dolgozók több mint fele – itt van felmérésünk részletes eredménye!

Állandósult stresszben él az építőiparban dolgozók több mint fele – itt van felmérésünk részletes eredménye!

Az építőiparban működő cégek mindegyikében érdemes lenne megvizsgálni, hogy mekkora stressz-terhelés alatt dolgoznak a kollégák - ez a következtetés is levonható a portálunkon közzétett kérdőív eredményeiből. A felmérésből ugyanis kiderült: a kitöltők túlnyomó többsége a normál szintet messze meghaladó mértékű stresszben végzi munkáját. Ez már a munkatársak egészségét és a munka hatékonyságát is veszélyezteti. Cikkünkben megadjuk, hol kérheti a munkahelyeken alkalmazható ingyenes kérdőívet is.

 

A személyre szóló visszajelzést levélben küldjük azoknak a kérdőív-kitöltőknek, akik ezt kérték, alább a szakértőink által összeállított összefoglaló értékelést közöljük.

Nagyon köszönjük azoknak, akik időt szántak stresszkérdőívünk kitöltésére, eddig 269 válasz érkezett! Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a hazai vállalkozók, munkavállalók mennyire teszik tönkre magukat a munkahelyükön. A kérdést így is feltehetjük: feláldozzuk-e életünket a munkahelyért?

Kitöltőink – önbevallásos alapon – súlyozták a legtipikusabb, legbeszédesebb 16 stressztünetet. Tehát a normál szint az, hogy ha a 16 közülük egy se, vagy csak egy-egy jelentkezett az elmúlt időszakban.

 

A kérdőíves felmérés eredménye

A kitöltők mindössze 1%-a él meg normál mértékű stresszt. Valószínűleg az elmúlt időszakban havonta egyszer-egyszer éltek át valamilyen fizikai, lelki vagy mentális stressztünetet, ami arra enged következtetni, hogy az életükben jelentkező stresszhelyzeteket hatékonyan kezelik.

A kitöltők 18%-a normál szintet meghaladó stresszt élt meg az utóbbi időben, azaz néhány stressztünet már hetente vagy állandósult jelleggel jelentkezett náluk. Ez arra enged következtetni, hogy van olyan stresszforrás az életükben, amivel nehezen birkóznak meg: tartósan jelen van, vagy makacs módon vissza-visszatér. Érdemes elgondolkodniuk rajta, hogy mi lehet ez a stresszforrás, és milyen erőforrásaik, lehetőségeik vannak a probléma kezelésére. Kezelhető-e a probléma jelenlegi tudásukkal és erőforrásaikkal, és mit tudnak tenni a komolyabb stressztünetek csillapítása érdekében?

A kitöltők 27%-a magas szintű stresszt élt meg az elmúlt időszakban, azaz a stressz valamely fizikai, lelki vagy mentális tünete heti gyakorisággal jelentkezett náluk, és valószínűleg egy-két állandóan jelentkező panasszal már együtt is élnek. Az emberi elme csodákra képes, sok mindent meg lehet szokni, de ennek a mértékű stressznek már komoly ára lehet: az egészségünkkel vagy családi/baráti kapcsolatainkkal fizethetünk érte.

A kitöltők 54%-a extrém magas stresszben él, ez az arány és maga a stressztrehelés is nagyon magas. Az ő életükben a stressz már állandósult. Az állandósult stressz állapotában a különálló stresszhelyzetek negatív hatásai összeadódnak (ez az úgynevezett kumulatív stressz). Ilyen magas stressznyomás alatt nagy esélye van súlyos betegség vagy baleset átélésére (lehet, hogy ez már meg is történt?). Mindenképpen javasoljuk szakember bevonását, mert a kumulatív stressz hatása alatt már nem látjuk tisztán döntési lehetőségeink teljes spektrumát!

 

Miért nehéz a munkahelyi stressz feltárása?

A munkahelyi stressz feltárásában két hatás is nehezíti dolgunkat:

  • A stresszt tekintjük természetes állapotnak, és ezt környezetünk is visszaigazolja. Sokszor hajlamosak vagyunk becsapni magunkat, amikor azt gondoljuk, hogyha nem ér stressz, az azt jelenti, hogy nem dolgozunk elég keményen, vagy nem vagyunk elég fontosak...
  • Kívülről a stressztünetek nagyon nehezen észrevehetők, általában csak nagyon intenzív formájukban (rosszullét, kiborulás, betegség stb.) döbben rá a környezet is (például a munkahelyi vezető), hogy valami gond van. Holott a túlzott stressz ilyenkor már évek óta jelen van, és kiszűrhető lenne például ezzel a kérdőívvel.

 

Stresszkezelési megoldások

Sokféle stresszkezelési mód elérhető az interneten, mi azt gondoljuk, hogy a valódi stresszkezelés szívós munka és tanulási folyamat. Ezt a tanulási folyamatot egy szakember meg tudja gyorsítani a szupervízió módszerével, hogy újra tiszta fejjel, cselekvési lehetőségeink tudatában döntsünk magunkról.

Kitöltőink jelentős részénél komoly a probléma, törődniük kellene magukkal. Mindenképpen ajánljuk szakértő bevonását. Ha változtatni szeretne, keressen minket, segítünk megtalálni a megoldást! Írjon nekünk az info@artifexkiado.hu címre, és összekötjük Önt a stressz-felmérés kiértékelésében is közreműködő stressz-szakértő partnerünkkel.

 

Munkatársai, beosztottjai stressz-gondjain is segíthet!

Ha a felmérésnek arra a változatára van szüksége, melyet kifejezetten munkáltatók részére dolgoztak ki szakértőink, szintén az info@artifexkiado.hu címre várjuk levelét. E kérdőív arra szolgál, hogy segítségével megtalálja a stresszel küzdő kollégákat – ezzel segíthet kollégáinak, és kiegyensúlyozottabbá, hatékonyabbá teheti csapata munkáját.

 

Ha Ön még nem töltötte ki a személyre szóló stresszfelmérő kérdőívet, még most is megteheti korábbi cikkünket felkeresve >> 

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog