2019. november 27.

Amszterdamban folytatódott az ÉVOSZ építőipari hazahívó programsorozata

Amszterdamban folytatódott az ÉVOSZ építőipari hazahívó programsorozata

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által meghirdetett, külföldön dolgozó építőpari szakembereket hazahívó programsorozatának keretében második alkalommal került sor az Építőipari Hazahívó Börzére, ezúttal Amszterdamban, 2019. november 21-én.

 

A rendezvényen megjelent közel 50 résztvevőnek Koji László, az ÉVOSZ elnöke bevezetőjében elmondta, hogy az építőiparban a recesszió hatására a 2007-2013. években 85 ezer foglalkoztatottól vált meg az ágazat Magyarországon. A munkavállalók jelentős része Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Nagy-Britanniában helyezkedtek el, ottani építőipari vállalkozásoknál.

A magyar építési piacon 2017-2018. években 52%-os növekedés volt. Az ágazat 2019. évben 25%-os, 2020-ban 10%-os növekedésre számít. Az erőteljes gépesítés mellett nagyszámú jól képzett szakmunkásra és mérnökre van szükségük az építésgazdaság szereplőinek a feladatok ellátásához, ezért az ÉVOSZ kiemelt feladatának tekinti, hogy meghirdetett programja keretében személyes konzultáció lehetőségével is felkeltse a külföldön munkát vállaló és a hazatérés gondolatát fontolgató munkavállalók érdeklődését a magyar építőipari munkerőpiaci kínálatára. A legjobb piaci helyzetben lévő sikeres magyar építőipari vállalkozások ma már olyan kondíciókat tudnak ajánlani a külföldön munkát vállalt szakembereknek, mérnököknek, amelyek valós alternatívát kínálnak, hazahívó erejük van.

Dr. Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete üdvözölte a magyar építőipari szakma kezdeményezését. Adataik szerint mintegy 32 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak holland cégek, közülük mintegy három-négyezerre tehető az építőiparban elhelyezkedettek száma. Hasonló, más ágazatokra kiterjedő magyar kezdeményezés sikerére alapozva biztos abban, hogy az építőipari szakemberek körében is számos olyan munkavállaló szólítható meg, aki idővel szívesen visszatérne a magyar építőiparba.

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány részéről alapvetően kedvezően fogadják a magyar munkavállalók átmeneti külföldi munkavállalását, hiszen ez már évszázadokkal ezelőtt is hagyománynak számított. A fejlettebb nyugat-európai országokban történő tapasztalatszerzésből, a szakmai ismeretek bővítéséből az ágazat csak profitálni tud.

Fontos azonban, hogy a szakemberek ismét hazatérjenek, és a magyar építőipari piacon hasznosítsák megszerzett ismereteiket. Ehhez a kormány is segítséget nyújt többek között a családi otthonteremtési kedvezmények biztosításával. Rámutatott arra is, hogy a magyar gazdaság dinamikus fejlődése eredményeként hosszabb távon is számítani lehet a stabil és tartós foglalkoztatottságra, valamint a bérek dinamikus növekedésére, ami 2019 első félévében már átlagosan mintegy 365 ezer forintot tett ki.

A rendezvény lehetőséget biztosított arra is, hogy a magyar építőiparban sikeres és aktív, teljesen magyar tulajdonban álló 6 építőipari vállalkozás bemutatkozzon és konkrét állásajánlatot mutasson be a megjelent érdeklődőknek.

A cégek – megfelelő teljesítmény esetén – munkavállalóiknak versenyképes bérezést kínálnak, valamint teljesítményprémiummal is javadalmazzák a színvonalas munkát. Folyamatos képzés mellett hosszú távú életpályamodellt nyújtanak. Támogatják a munkába járást, szükség szerint szállást biztosítanak. Csatlakozva a kormány otthonteremtési programjához, lakhatási támogatást tudnak biztosítani, jellemzően a hazai családi háttér közelében igyekeznek munkát biztosítani. Fontos feladatnak tekintik a munkavédelmi és a munkaegészségügyi előírások betartását, üzemorvosi ellátást biztosítanak, valamint csapatépítési programokat szerveznek.

A személyes konzultáció keretében a megjelent érdeklődőknek lehetőségük nyílt a Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft., az Óbuda Group, a KÉSZ Group, a VIV Zrt., a WHB Csoport, és a ZÁÉV Építőipari Zrt. munkatársaival egyéni konzultáció keretében tájékozódni a cégek konkrét állásajánlatairól.

Az eseményen részt vett a Magyar Televízió Hollandia riportere, aki filmanyaggal, valamint Koji László elnökkel készített interjúval tájékoztatja majd a Hollandiában élő és műsoraikat követő magyarokat. Az MTVA széles teret biztosít az ÉVOSZ Hazahívó Programjának, tapasztalatainak ismertetéséhez.

(Forrás: ÉVOSZ-közlemény)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog