2020. október 15.

Automatizált bejáratok – a jövő felé vezető úttól a vírus visszaszorítására tett kísérletekig

Automatizált bejáratok – a jövő felé vezető úttól a vírus visszaszorítására tett kísérletekig

A modern, hatalmas üvegfelületek már magukban is impozáns jelleget kölcsönöznek egy épület homlokzatának – ezt automata ajtóval kiegészítve minden helyszín más és más arcot kaphat akár ugyanazzal az ajtótípussal is. És akkor még nem is beszéltünk a különféle kialakításokról, mint például a teleszkópos tolóajtó, a szögben záródó tolóajtó vagy éppen az íves kialakítású tolóajtó.

A látvány azonban nem minden, az automatizált nyílászáróknak rengeteg más, ennél sokkal többre értékelhető előnye is van, mint például a kényelmes használat, az alacsony üzemeltetési költségek vagy a vagyonvédelem stb. – most azonban másfajta szemszögből vizsgáljuk meg, miért érdemes automata ajtóban gondolkozni egy épület, egy homlokzat kialakításakor.

Napjaink járvány okozta körülményei között, amikor szinte minden nap más és más protokollt kell betartani, amit csak lehet, személyes találkozás nélkül végzünk. A bankolás, a bevásárlás, az oktatás és sokszor a munka is online platformokon végezhető – de mi a helyzet, amikor valami olyan ügyet kell elintéznünk, amit online nem lehet? Akkor elkezdjük értékelni az érintés nélküli dolgokat, hiszen ezek a leghigiénikusabb megoldások jelen esetben.

 

Érintésmentes, könnyen tisztítható bejáratok

Az automata ajtók esetében egyértelmű, hogy maga a be-, illetve kijutás érintésmentesen zajlik. Az átlagos, normál lengőajtókkal vagy a kilincses megoldásokkal szemben itt nem kell megérintenünk semmit, az ajtó nyílik és csukódik magától. Rendkívül higiénikus, és azáltal, hogy nem kell kézzel érinteni semmilyen felületet, kevesebb tisztítást is igényel. Javításra is kevesebbszer van szükség, mert amihez nem érnek hozzá rendszeresen, az kevesebbszer sérül meg. Még a padló alatti meghajtással rendelkező ajtók is könnyen, egyszerűen tisztíthatók vízálló burkolatuknak köszönhetően. A legtöbb steril helyen automata ajtókat használnak, mert van belőlük olyan kialakítás, ami hermetikusan záródik, ezáltal a legkevesebb por vagy baktérium bejutását engedi.

Automatizált bejáratok – a jövő felé vezető úttól a vírus visszaszorítására tett kísérletekig Automatizált bejáratok – a jövő felé vezető úttól a vírus visszaszorítására tett kísérletekig

 

Levegőcserét biztosító bejáratok

A légpótlás kifejezetten fontos az olyan épületeknél, ahol előfordul penészedés, rothadás, vagy az épületen belül vegyszerekkel dolgoznak, veszélyes gőzök és gázok keletkeznek. Ezek súlyos épületkárokat, sőt egészségkárosodást is okozhatnak. A megfelelő tisztaságú levegő mindig fontos, nem csak a jelenlegi helyzetben: az átlagos tevékenységek elvégzése közben is folyamatos vagy időnkénti levegőfrissítésre van szükség, de szellőztetéssel enyhíthetők leghatékonyabban az egészségkárosító hatások is. Ezt a célt is szolgálják az automata ajtók, hiszen remekül és gyorsan átszellőztetik a teret, néhány perc és a teljes levegőkészlet kicserélődik az épületben. Bármilyen épületfelügyeleti rendszerrel képesek együttműködni, így akár távolról is vezérelhetők. Emellett hő- és füstelvezetésre alkalmasak: menekülési utak és folyosók is megnyithatók velük, így egy tűzesetnél meghosszabbítható a menekülési idő, vagy füstmérgezéstől menekülhetünk meg adott esetben.

Automatizált bejáratok – a jövő felé vezető úttól a vírus visszaszorítására tett kísérletekig Automatizált bejáratok – a jövő felé vezető úttól a vírus visszaszorítására tett kísérletekig

 

Szabályozható, automatizált bejáratok

Az automata ajtók szabályozott be- vagy kijutást tesznek lehetővé – a beállításoktól függ, mikor és hogyan nyílik az ajtó. Beállítható, hogy csak befelé vagy csak kifelé engedjen közlekedni, tehát beléptető vagy kiléptető rendszerként is funkcionáltatható. A fejlett érzékeléstechnikának köszönhetően csökkentett nyitásszélességű üzemmódban is működtethetők – nagy forgalom esetén az ajtó teljes szélességében nyílik, míg a forgalom csökkenésekor automatikusan kisebb nyitásszélességre vált át. Van olyan automata ajtó típus, amelynél szükség esetén az ajtószárnyak kilökése teljes szélességében szabad utat biztosít a menekülésre – ez a típus akár nagyméretű tárgyak épületbe vagy épületből történő be- és kiszállítását is lehetővé teszi.

Automatizált bejáratok – a jövő felé vezető úttól a vírus visszaszorítására tett kísérletekig

 

record forgalomszámláló bejáratok

A record legújabb fejlesztése, a tolóajtók forgalomszámláló kiegészítő berendezése, forradalmian új, kifejezetten az olyan helyzetekre kifejlesztett megoldás, mint amilyen a mostani is. A record Flow Controllal manuálisan beállítható az adott helyiségben vagy épületben tartózkodók maximális száma. A kamerarendszer számolja a bent tartózkodókat, és a megadott létszám elérésekor az ajtók bezáródnak, az ajtók mellett elhelyezett ledcsíkok pedig zöldről pirosra váltanak. De az ajtó csak a kintről érkezők számára zárul be, bentről akadálytalan a kijutás. Amint a megfelelő számú ember elhagyja a helyiséget, a led visszavált zöldre, és kintről ismét megnyílik a bejutási lehetőség. Amennyiben több bejárat/kijárat van a helyiségen vagy épületen, úgy az eszközök összehangolhatók, és együttesen számolják a bent tartózkodókat. Emellett a Flow Control képes hangjelzéssel is figyelmeztetni a belépni kívánókat, ha azok a piros jelzés ellenére kívánnak bejutni a helyiségbe.

A record automata ajtóira jellemző a rendkívül csendes működés, a hosszú élettartam és az alacsony fenntartási költség, valamint a cég nevéhez fűződik az ország legnagyobb szerelőcsapata, mely márkától függetlenül, a nap 24 órájában áll ügyfelei rendelkezésére.

A record értékesítői természetesen segítenek minden felmerülő kérdésben, minden érdeklődőnek személyre szabottan ajánlanak megoldásokat akár telefonon (+36 30 444 888 7- 2. mellék), emailben (ajanlatkeres@record.hu) vagy honlapjuk kapcsolat űrlapján.

(x)

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo