2020. május 13.

Az ÉMSZ-nívódíjasok között a Budavári Lovarda tetője, Aranyceruzát kapott a tervezője

Az ÉMSZ-nívódíjasok között a Budavári Lovarda tetője, Aranyceruzát kapott a tervezője

Az online technika „csúcsra járatására" volt szükség az idén a már 30 éve folyamatosan meghirdetett „Év Tetője Nívódíj Pályázat" zsűrizésénél és az eredményhirdetésénél is, hiszen a szokásos módszereket – a koronavírus-korlátozások miatt – ezúttal nem lehetett alkalmazni. Ettől függetlenül idén is rendkívül szép és szakmailag magas szintű alkotásokat értékelhetett a hazai és nemzetközi zsűri.

 

A pályázatkiírás gondolatát az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) 1989-es év végi vezetőségi ülésén az akkori vezetőségből – a sajnos azóta elhunyt – Medgyesi András vetette fel – emlékeztet a szövetség által kiadott sajtóanyag. 1990-től folyamatosan, minden évben meghirdették, természetesen mindig az új technikákhoz, új anyagokhoz és módszerekhez igazított szabályokkal. A legutóbbi időszakban például ismét bővültek, megújultak a kategóriák, bekerültek az értékelhető munkák közé az ácsszerkezetek, s minden pályázó maga választhatta ki, hogy melyik szekcióban versenyez. Újdonság volt az előzetes három lépcsős értékelés, így valójában három körben döntöttek a díjakról. A pályázatok elbírálását évről évre neves szakemberekből, illetve a korábbi nyertesekből összeállított zsűri végzi. A kezdetektől külhoni szaktekintélyek is helyet kapnak ebben a grémiumban: Ernst Weber Svájcból és Arthur Wierschem Németországból már évtizedek óta részt vesz a bírálatban.

A pályamunkákról hagyományosan személyes megtekintések és helyszíni értékelések alapján értékelték, de az idén – a világjárvány miatt – a külföldi bírálók fényképek és drónfelvételek alapján hoztak döntést. Ugyanúgy a technikát hívták segítségül az eredmények kihirdetésére, így a résztvevők május 8-án kaptak online értesítést az eredményekről.

89 pályamunka érkezett, ebből 33 került a nemzetközi tagokkal is kiegészült zsűri elé. Az Év Tetője 2020 Nívódíjat 4 szekcióban egy-egy pályázó kapta meg; ezen kívül 8-an nyertek el Különdíjat, szintén 8-an Kategóriadíjat, és 10-en pedig elismerő oklevélben részesültek. A Budai Lovarda fémlemez tetőfedési megoldása mellett Nívódíjat kapott lapostető szekcióban az Állami Szívkórház Fürdőépület Balatonfüreden, homlokzatburkolásban a Tőzsdetojás – PADMA Campus Kecskeméten, a magastető szekcióban pedig egy dunabogdányi családi ház (fenti nyitóképünkön).

Ugyancsak a pályázathoz kapcsolódik az „Aranyceruza Díj" amellyel a legjobb szaktervezői munkát ismerik el – most a Budai Lovarda tetőfedési szaktervezőjének ítélték oda – derül ki az ÉMSZ sajtóközleményéből.

Az Év Tetője 2020 Nívódíj „élő" átadó ünnepségére – az idén tavaszról október 7-11-re halasztott – 39. Construma kiállításon kerül sor a Hungexpón. A díjak és díjazottak pontos felsorolása fényképekkel megtalálható az ÉMSZ honlapján

 

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo