Peri02

2014. április 15.

Az engedélytől való eltéréskor nem kell mindig építésrendészeti eljárást indítani

Az engedélytől való eltéréskor nem kell mindig építésrendészeti eljárást indítani

Az építésfelügyelet már nem küld tájékoztatást a NAV-nak és a KSH-nak az építőipari kivitelezések, illetve bontások megkezdéséről – derül ki egy márciusban hatályba lépett jogszabályból. De ez nem ok a vakmerőségre, hiszen az adóhivatal (akárcsak a munkaügyi felügyelőség) hozzáférhet az e-naplók adataihoz. Több más ponton is kiigazították az építésfelügyeleti hatósági eljárás szabályait.

Az Eljárási kódex 2014. március 14-ig hatályos előírása szerint az építésfelügyeleti hatóság bontás, vagy az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésének tudomásulvétele esetén:

a) a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény 3/A. § (2) bekezdésében meghatározott adatokat a bontás helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi felügyelőségének továbbítja,

b) az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 3. számú melléklete G) részének 6. pontja szerinti adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak minden hónap 5. napjáig megküldi és egyidejűleg a lakás bontásának tudomásulvétele esetén a Központi Statisztikai Hivatalt (KSH), továbbá a Magyar Állam javára szóló jelzáloggal terhelt lakás bontásának tudomásulvétele esetén a Magyar Államkincstárt tájékoztatja (312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 60. § (14) bek.).

Mint az Építésijog.hu portál cikke felhívja a figyelmet, a fenti előírás egyébként már 2013. október 1-jétől nem volt megfelelő, hiszen az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésének tudomásulvétele ettől az időponttól már megszűnt.

A kormány döntése értelmében az építésfelügyeleti hatóság tájékoztatási kötelezettsége 2014. március 15. napjától megszűnt. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a munkaügyi felügyelőség és a NAV egyébként is hozzáférhet az e-építési napló adataihoz. „Arról nincs információm, hogy a KSH és a Magyar Államkincstár hogyan fog értesülni a lakások, illetve a magyar állam jelzálogjogával terhelt (általában szocpolos) lakások bontásáról" – írja cikkében az Építésijog.hu szakértője.

Az építésfelügyeleti hatósági eljárás szabályait más részletekben is kiigazította a kormányrendelet, például a „bejelentés" kifejezést „tudomásulvétel"-re módosította. Ugyancsak kiderül a módosításokból, hogy építésrendészeti eljárást nem kell minden olyan esetben lefolytatni, amikor eltértek az építési engedélytől.

A teljes cikk itt található:

http://epitesijog.hu/figyelo/1557-az-epitesfelugyeleti-hatosagi-eljaras-szabalyainak-kiigazitasa

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog