2015. február 19.

Az épületek hőveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

Az épületek hőveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

Fűtési szezonban az ingatlantulajdonosok állandó dilemmája, hogy a fűtés szakaszos kikapcsolásával vagy a hőmérséklet szinten tartásával tudnak-e többet megtakarítani. Szakértői mérések alapján beigazolódott, hogy a fűtés letekerésével csak keveset lehet megtakarítani.

A mérések szerint ha egy épületen nincs szigetelés, akkor a fűtés 12 órás megszakításával téglaépületek esetében 5-10 százalékos, könnyűszerkezetes épületek esetében pedig 10-15 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Ezzel a módszerrel különösen az irodák, illetve olyan ingatlanok tudnak energiát megtakarítania, ahol naponta csak 6-8 órát tartózkodnak, miközben 12-16 órán át vagy hétvégén nem használják őket. A Knauf Insulation szakértői szerint ugyanakkor a folyamatosan lakott és használt, mintegy 2,5 millió nem szigetelt magyar családi ház tulajdonosai számára csak a korszerű, 15-20 cm vastagságú 40-50 százalékos energiamegtakarítást is lehetővé tevő szigetelés alkalmazása nyújt megoldást, mert szigetelt ingatlanok esetében a falak hővesztesége alacsony, így a hőmérséklet szinten tartása mellett is alacsonyabb az energiafogyasztás.

Az épületek hőveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

 

Energiahatékonysági tyúk vagy tojás dilemma

A magas fűtésszámlákat készhez kapva ingatlantulajdonosok ezrei latolgatják folyamatosan, hogy a fűtés megszakításával, illetve a hőmérséklet levételével, avagy otthonaik belső hőmérsékletének szinten tartásával tudnak-e megtakarítást elérni a fűtési célú energiafelhasználásban és rezsiköltségekben. Az, hogy melyik megoldás a gazdaságosabb, számos műszaki tényező függvénye, egyebek mellett a falak szerkezete, vastagsága, hőátbocsátási tényezője, szigetelése is befolyásolja, illetve az, hogy mekkora a külső és az elérni kívánt belső hőmérséklet közti különbség, de alapvető fontossággal bír az is, hogy mennyi ideig nem tartózkodnak a szóban forgó ingatlanban.

 

Spórolhatunk, ha a nem szigetelt ingatlant nem fűtjük

Az olyan nem szigetelt ingatlanokban, amelyekben naponta csak 6-8 órát töltenek, de több mint 12 órán át, vagy hétvégén nem tartózkodnak, a távollét idejére érdemes csökkenteni a hőmérsékletet. Így nem működik a kazán és nem „fűtjük az utcát” feleslegesen, amíg nem tartózkodik ott senki.

A költségmegtakarítás e módszere nemcsak a mintegy 2,5 millió nem szigetelt magyar családi ház, de számos vállalkozás tulajdonosa számára is hasznos lehet (a KSH adatai szerint Magyarországon 266 000 lakást használnak például iroda, orvosi rendelő, üzlet vagy műhely céljára és ezek a helyiségek jellemzően társasházakban, illetve családi házakban vannak).

Azért nem feltétlenül gazdaságosabb szinten tartani a hőmérsékletet, mint újra felfűteni, mert egy rosszul vagy nem szigetelt épület esetén a külső- és belső hőmérsékletkülönbségből adódóan folyamatosan távozik a hő a falakon keresztül, így megtartani egy adott hőmérsékletet a kazán folyamatos működését igényli. Minél nagyobb ez a hőveszteség, annál több energiára van szükség. Az épületek hőveszteségét csak a korszerű szigetelés képes hatékonyan csökkenteni: 20 cm vastag kőzetgyapot szigetelés alkalmazásával pedig legalább 40 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás, illetve a fűtésszámla.

 

Érdemi megtakarítást csak a szigetelés hozhat

A megfelelő nyílászárók és a korszerű szigetelés együttes alkalmazásával az épületek hővesztesége akár felére is csökkenthető. A szigetelés vastagságának 1 cm-rel történő növelése 3-4 százalékos energia- és költségmegtakarítást eredményez. Ha tehát otthonunk szigetelt, nem szükséges a termosztátot alacsonyabb hőmérsékletre állítani, hiszen – a szigeteletlen épülethez képest – csak minimális hő távozik a falakon keresztül.

Az épületek hőveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

Ezt igazolta a Knauf Insulation által tavaly megvalósított, valós körülmények között elvégzett épület-energiahatékonysági összehasonlító program. Az Európai Unióban és Magyarországon is egyedülálló kísérlet megmutatta, hogy még a hazánkban oly’ jellegzetes, ’80-as években épült „kockaházak” esetén is 46 százalékos energiafelhasználás és fűtésköltség-csökkenés érhető el. A program eredményei azt is bizonyították, hogy szigetelt házban a kazán mindössze harmadannyiszor kapcsol be, mint a nem szigeteltben, vagyis a kazán élettartama növekszik, a ház áramfogyasztása pedig csökken.

Az épületek hőveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

 

Energiahatékonysági Kap-Csol-Tam

Azt, hogy a fűtés ki- és bekapcsolásával vagy szinten tartásával kapcsolatban – pontos információk hiányában – mennyire tanácstalanok az ingatlantulajdonosok, jól mutatja a brit Ipsos Piackutató Intézet felmérése. E szerint a megkérdezettek 78 százaléka állítja, hogy tisztában van a termosztátok működési elvével, ugyanakkor válaszaikból kiderül, hogy mégis sokan közülük rosszul használják azokat.

  • A megkérdezettek 52 százaléka magasabb hőfokra állítja a termosztátot, amikor kint hidegebb van.

Tipp: A termosztátot nem szükséges feljebb kapcsolni, hiszen funkciója az, hogy a belső hőmérsékletet azonos szinten tartsa a külső hőmérséklettől függetlenül.

  • A megkérdezettek 35 százaléka feljebb állítja a termosztátot, hogy gyorsabban felfűtsön a lakás.

Tipp: A termosztát magasabb hőmérsékletre állításával sem tud a rendszer hamarabb felfűteni, ez ugyanis a kazán előremenő vízhőmérsékletétől és a falak szerkezetétől, hővezetési képességétől függ leginkább.

  • A megkérdezettek 38 százaléka állandó alacsonyabb hőmérsékleten folyamatosan bekapcsolva tartja a fűtést, mert úgy gondolják, ez energiatakarékosabb, mint ki-bekapcsolni azt.

Tipp: Az alacsony hőmérsékleten tartás csupán azt eredményezi, hogy akkor is fűtjük a lakást, amikor senki nem élvezi annak előnyét, amikor pedig otthon vagyunk, nincs elég meleg. Érdemes tehát mérni és kitapasztalni, hogy saját ingatlanunk esetén a fűtésmegszakítás vezet-e energiamegtakarításhoz. Végleges megoldást pedig a jó nyílászárók és a megfelelő szigetelés adhat.

Az épületek hőveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

 

Nem csak otthon tudunk megtakarítani

Egy korábbi német kísérlet igazolta, hogy a fűtés 12 órás megszakításával, -15 °C-os téli hidegben, egységnyi idő alatt, szigeteletlen téglaépületeknél 5-10 százalék, könnyűszerkezetes épületeknél pedig mintegy 10-15 százalék energia takarítható meg. Ennél rövidebb idő alatt arányosan kevesebbet.

Otthon – a hétvégéket is beleszámítva – általában többet tartózkodunk, mintsem hogy 12 órára ki tudjuk kapcsolni a fűtést. Ha az ingatlan nem szigetelt, annak optimumát, hogy a saját ingatlanunkban a hőmérséklet állandó szinten tartása vagy fűtéskapcsolgatás a gazdaságosabb, érdemes egy-egy hétig a két módszert egymás után alkalmazva mérnünk.

hírlevél-feliratkozás

épjog