2012. július 05.

Az igényes hőszigetelő anyag ennél gondosabb kivitelezést érdemelne

Az igényes hőszigetelő anyag ennél gondosabb kivitelezést érdemelne

A készülő homlokzat kőzetgyapot hőszigetelését a kivitelezés idején több alkalommal is eső áztatta, és ugyanitt fordult elő, hogy a dübelek beütésekor a kemény felső réteget átszakítva, a puhább alsó rétegbe hatolva itt-ott egészen a falsíkig is beszaladtak.

„Kőzetgyapot-gyártóként nem mehetünk el szó nélkül amellett az igénytelen kivitelezői gyakorlat mellett, amiről a képek is árulkodnak” – olvasható a Knauf Insulation hírlevelében. A fotók egy panelfelújítás helyszínén készültek. A képek ugyan nehezen tudják visszaadni, de tény, hogy a készülő homlokzat kőzetgyapot szigetelése több alkalommal is bőrig ázott azalatt a néhány hét alatt, amíg a ragasztás után a végső bevonatot megkapta. Ilyen esetekben vétkes könnyelműség az állványozás mellőzése, a függőhídról történő homlokzatszigetelés. A kőzetgyapot ugyan hidrofób, de nem vízálló. A bejutó nedvesség nehezen vagy egyáltalán nem fog tudni távozni a szerkezetből, ami drasztikus hőszigetelőképesség-csökkenést és a szilárdsági jellemzők romlását is okozza.

Az igényes hőszigetelő anyag ennél gondosabb kivitelezést érdemelne

Az igényes hőszigetelő anyag ennél gondosabb kivitelezést érdemelne

Mindez elkerülhető lett volna, ha állványozással készül ez a homlokzat is. Az állvány ugyanis az előírás szerinti állványhálózással és attika felőli teljes fólia takarással tökéletesen megvédi a készülő homlokzatot a vízterheléstől. Lehet, hogy olcsóbb a függőhíd alkalmazása? Mennyit nyerünk a réven? Ki fogja ugyanezt megfizetni a vámon?

Ugyanitt készültek az alábbi képek. A szigetelés úgynevezett „dual density” inhomogén kétrétegű kőzetgyapot lemezzel készül. Ez az anyag számos nagyon előnyös tulajdonsága mellett rendelkezik olyan adottságokkal is, melyek a kivitelezés oldaláról fokozott figyelmet igényelnének. Ilyen például a dűbelek túlütésének veszélye. Mint jól látható, a dűbeltárcsák a fokozott beütőerő hatására a kemény felső réteget átszakítva, a puhább alsó rétegbe hatolva itt-ott egészen a falsíkig is beszaladnak. Ez a túlütött dűbel bizony nem dűbel. Az elvárt mechanikai követelményeknek nem tesz eleget, a szerkezetet is gyengíti, sőt azt hőhidassá is teszi.

Az igényes hőszigetelő anyag ennél gondosabb kivitelezést érdemelne

Az igényes hőszigetelő anyag ennél gondosabb kivitelezést érdemelne

A Knauf Insulation által gyártott Nobasil FKD S termékcsalád alkalmazása esetén ez a hiba nem fordulhat elő. Az FKD S ugyanis „mono density” technológiával készül, egységes a szilárdsága, tehát a túlütött dűbelek alatt nem beszakad, hanem zömül az anyag, még fokozottabb ellenállást fejtve ki a behatolni készülő tárcsával szemben.

A képek készítésekor csak a talajszinten az elvégzett dűbelezés nagyjából 60-70 %-a volt túlütve. Költői a kérdés: magasabb szinteken, ahol már a műszaki ellenőr sem látja, sőt a hídon egyensúlyozva, ahol az ütőerő pozícionálása még nehézkesebb..., ott vajon milyen lesz ez az arány? Meggyőződésünk, hogy igényes anyagok, igényes technológia alkalmazása – még ha iparszerű is a kivitelezés volumene – ennél komolyabb figyelmet érdemelne a kivitelezés során.

A téli hónapokban érdemes lesz a hőkamerát is meghívni egy bejárásra? – vetik fel a kérdést a Knauf Insulation szakemberei.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog