2013. június 17.

Az ipari épületeknek köszönhető a magasépítés növekedésének beindulása

Az ipari épületeknek köszönhető a magasépítés növekedésének beindulása

Bár még sérülékenynek tekinthető a növekedés, immár hónapról hónapra javuló trend látszik az építőipar termelését mutató KSH-adatokból. Az egyértelműnek látszik, hogy az ipari épületek, csarnokok építése tartogat ma leginkább lehetőségeket a piaci szereplőknek. Ezekre szakmai konferenciák és egy nemrég meghirdetett pályázat is igyekszik felhívni a figyelmet. 

2013 áprilisában az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 9,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés áprilisi növekedéséhez – az alacsony előző évi bázis mellett – az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá. A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint ugyancsak 9,8%-kal emelkedett a termelés. Szezonálisan kiigazítva a termelés 1,4-kal magasabb volt az előző hónaphoz képest. Az év első négy hónapjában 6,3%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva – olvasható a KSH honlapján közzétett építőipari gyorstájékoztatóban.

 

Végre nem csak az infrastruktúra-építés

Áprilisban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése 7,4%-kal volt nagyobb a 2012. áprilisinál. A növekedés több ipari épület építésén végzett munkának köszönhető – emeli ki a KSH jelentése. Az egyéb építmények építése 12,6%-kal nőtt, elsősorban az út- és vasútfelújítási munkák következtében.

A Portfolio.hu által közölt ábrán látszik, hogy végre a magas- és mélyépítés területén is fordulni látszik a csökkenő trend:

Az ipari épületeknek köszönhető a magasépítés növekedésének beindulása

Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 1,1%-kal kisebb, az egyéb építményeké 1,5%-kal nagyobb volt, mint márciusban. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projektszervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 17,1%-kal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése 10,7%-kal nőtt. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 4,8%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakit.

 

Figyeljünk az ipari és mezőgazdasági beruházásokra!

Az ipari épületek terén mutatkozó kedvező trendekre igyekeznek felhívni a figyelmet azok a (kamarai továbbképzési pontokat is kínáló) konferenciák, melyek az ezzel kapcsolatos szakmai ismeretek elmélyítésére kínálnak lehetőségeket.

Egyrészt egy szeptemberben induló országos konferenciasorozatra érdemes figyelnünk (a helyszínek: Győr, Budapest, Miskolc, Pécs, Szarvas), melyhez Minőség a csarnoképítésben címmel pályázati lehetőség is kapcsolódik. Erről itt olvashatunk további részleteket >>

Kifejezetten a mezőgazdasági létesítmények építéséhez kapcsolódik az a július 5-i, mórahalmi rendezvény, melynek címe Agrárépítészet – helyi érték. Ennek teljes programjáról és a jelentkezési lehetőségről itt található részletes információ >>

 

Kérdőjelek a szerződésállomány alakulásában

Térjünk vissza az építőipari adatokra: mint arra a Portfolio.hu elemzése is felhívja a figyelmet, a növekedés még sérülékenynek tekinthető, ugyanis az új rendelések kissé gyengébben alakulnak mostanában, így a teljes rendelésállomány éves indexe is ereszkedni kezdett. Ugyanakkor az összes rendelés volumene még így is meghaladja az egy évvel korábbit.

A KSH adataiból valóban kitűnik: a 2013 áprilisában kötött új szerződések volumene 13,1%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 12,6%-kal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 13,4%-kal csökkent. Az építőipari vállalkozások 2013. április végi szerződésállományának volumene 13,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult, és ebből összességében sajnos megint a magasépítés helyzetének bizonytalansága derül ki: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,7%-kal kisebb, míg az egyéb építményeké negyedével magasabb volt, mint 2012 áprilisában. 


hírlevél-feliratkozás

épjog