Építészkongresszus

2020. január 28.

Biztonságos, korszerű és esztétikus zajvédő falak

Biztonságos, korszerű és esztétikus zajvédő falak

A zajárnyékoló falnál elengedhetetlen, hogy helyt álljon mind rendeltetésszerű használat, mind pedig extrém körülmények között. Ezeknél az elemeknél nem csupán a zajvédelem fontos, hanem az is, hogy a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsák a forgalomban részvevőknek.

A városiasodás folyamatával párhuzamosan – többek között az építkezések, a megnövekedett közúti forgalom, de akár a szórakoztatóipar jelenléte miatt – a zajterhelés mértéke is egyre nő. A települések forgalmas útjai, vasútvonalai mellé felhúzott, a lakókörnyezetet a zajtól védő zajárnyékoló falak remekül helytállnak akár családi házak, sorházak plusz funkcióval, a zajvédelemmel kecsegtető kerítéseként is. A Leier Durisol termékcsaládjába tartozó, faőrleménnyel dúsított betonfalak elérhető alternatívát kínálnak családi házas övezetben arra, hogy a háztulajdonosok a külvilág zavaró hangjait kirekesszék otthonukból.

Biztonságos, korszerű és esztétikus zajvédő falak

„A Leier Durisol termékcsalád piacra lépését követően az egész magyarországi iparágra ösztönző hatással volt. Az általuk képviselt minőségi követelmények olyan magasak, hogy a piac többi szereplőjét is fejlesztésre késztették. Az európai uniós pályázatok alkalmával a Leier termékeit használva garantált, hogy minden minőségi kritériumnak megfelel a tervezet” – mondta el Márton Tibor, az Aquacon Bt. ügyvezetője, aki lassan 20 éve foglalkozik zajárnyékoló falak tervezésével, és előszeretettel alkalmazza a Leier termékét.

 

A váratlan behatások sem okozhatnak problémát

Egy mai, modern zajárnyékoló fal jól tűri a váratlan behatásokat, „nem hullik elemeire”, megelőzve ezzel a további katasztrófát, mindezek mellett pedig ellenálló a környezeti hatásokkal és az esetleges baleseteknél előforduló tűzzel szemben.

Biztonságos, korszerű és esztétikus zajvédő falak

A Leier Durisol termékcsaládja – a hazai gyártók termékei közül egyedülálló módon – kiemelkedő besorolást kapott az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) másodlagos biztonsági vizsgálatán. A Durisol falpanelt a törmelékhullás vizsgálaton a legmagasabb, 4. osztályba sorolta az akkreditációs cég, ami azt jelenti, hogy egy esetleges becsapódás esetén sem teremt balesetveszélyes szituációt a közlekedésben résztvevő többi jármű számára. Azt is fontos kiemelni, hogy a fal sérüléskor – a sérült szakasz méretétől függően – akár pár óra alatt visszaállítható eredeti állapotába.

Minőség és esztétika

A már több mint 40 éve világszerte ismert Durisol márkanév speciális, préselt technológiával előállított fabeton építőanyagot jelent. Az ásványosított faaprítékot hasznosító falazóelemekben 13 cm-es, fix betonmag található. A fabeton termékek zajvédő falként való alkalmazása a sokoldalú felhasználhatóság remek példája, amit a piacon egyedülálló akusztikai tulajdonságainak köszönhet. A Durisol zajvédő fal 13-17 dB zajt is képes elnyelni, és több mint 30 dB léghanggátlást biztosít.

Biztonságos, korszerű és esztétikus zajvédő falak

A fal blokkelemei anyagukban színezettek, ezzel esztétikus és tartós megoldást is nyújtanak. Előnyük, hogy a panelek további karbantartást nem igényelnek. Az előregyártott rendszernek köszönhetően gyorsan, szinte legószerűen építve a helyükre emelhetők és összeépíthetők, így néhány óra alatt, kis munkaerő-szükséglettel és egy daruval ellátott tehergépjárművel több száz méteres zajárnyékoló fal is elkészíthető. Ez a tulajdonság különösen hasznos a mai szakemberhiányos időkben, ráadásul a gyártás során a környezetbarát alapanyag felhasználása is előtérbe kerül.

Látható tehát, hogy ha strapabíró falpanelekre van szükség, akkor a Durisol termékcsalád megfelelő és gyorsan kivitelezhető megoldást kínál. További információt a Leier oldalán talál.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog