2013. november 13.

Csarnok kerekeken

Csarnok kerekeken

A spanyolországi Tarranognában egy ismert vegyi üzem több egységből álló raktárának építésére kapott megbízást a Frisomat. A feladat, ami kihívás elé állította a cég mérnökeit, egy nagy felületen, teljes magasságban és szélességben nyitható csarnok megépítése volt. A megoldást két egymás fölé épített csarnok nyújtotta.

Az ügyfél speciális igénye az volt, hogy az új raktárai között legyen olyan épület, amely középen teljes magasságban és szélességben nyitható, megkönnyítve így a ki- és berakodást. A szokatlan elképzelés kidolgozását és tervezését a Frisomat belga központjának szakemberei végezték. A nem mindennapi igényre a megoldást két különálló, egymástól független csarnok egymás fölé építése nyújtotta.

Csarnok kerekeken

Tehát adott egy fix 1000 m2 alapterületű, 20 m széles, 50 m hosszú és 6 méter magas Astrigrama csarnok, amelyhez hozzázár egy szükség esetén kerekeken guruló, ezáltal magát az épületet nyithatóvá varázsoló Astra csarnok. A 21 méter széles mobil csarnokrész 10 méteres oldalain 7-7 kerék segítségével gurul a másik csarnok fölé, amikor az épület nyitása szükséges.

Az acélszerkezetek gyártása 4 hét alatt készült el, és a helyszíni összeszerelés is csak 6 hetet vett igénybe. A nyitó, mozgató automatikát már a megbízó saját szervezésben szerelte be, amely megbízhatóan szolgálja az elvárt funkciót.

Csarnok kerekeken 

Ez a nyugat-európai beruházás is mutatja, hogy a modulrendszerű csarnoktípusokra épülő Frisomat választék milyen rugalmasan alkalmazkodik a legkülönbözőbb megbízói igényekhez. Mára a Frisomat acél épületrendszerek 7 alaptípusa több mint 200 lehetséges standard méretben érhető el.

Csarnok kerekeken 

A projektnél alkalmazott két típus, az Astra és az Astrigma univerzális felhasználású modellek, az elmúlt években kedvelt kiindulópontjai voltak a tervezők munkáinak.

A 30 méteres szabad fesztávval alátámasztás nélküli lefedésre is biztonsággal alkalmazható Astra típus – 10 fokos tetőhajlásszögével és párhuzamos övtartós szerkezetével – manapság keresett formájú és szerkezetű megoldás. Szerkezeti stabilitására jellemző, hogy már Magyarországon is épült Astra típus alkalmazásával 35 méteres szabad fesztávú épület. Az ilyen esetben felmerülő statikai és anyagminőségi kérdésekben a Frisomat teljes körű mérnöki tanácsadással támogatja a munkát.

Csarnok kerekeken

Ezzel az univerzális szerkezettel a tűzvédelem szempontjait is maximálisan kielégítve, költséghatékonyan épülhet akár terménytároló, akár magasabb esztétikai igénnyel tervezett autószalon is.

A hasonló kubaturájú, könnyedebb megjelenésű Astrigma az elmúlt évek beruházásainak szintén közkedvelt választása volt: számos feldolgozóüzem, raktár, lovarda, terménytároló épült Európa szerte ezzel a szerkezettel.

 

www.frisomat.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog