2014. március 04.

Csarnokvilágrekord Dél-Amerika legkisebb országában

Csarnokvilágrekord Dél-Amerika legkisebb országában

A világ első alátámasztás nélkül 50 méter fesztávot áthidalni képes, hidegen hengerelt, horganyzott acélból készült Frisomat csarnok épült Dél-Amerikában. Az átlagos, 30 méter fesztávú acél szerkezeti rendszerekhez képest rekordméretekkel rendelkező raktárépület Uruguayban található.

A 125 m hosszú, 50 m széles és 9 m magas, konténerként funkcionáló épület a főként mezőgazdasági termékek exportjából élő ország egyik legfontosabb részén, Montevideó kikötőjében található. Az építményt a Katoen Natie globális logisztikai szolgáltató cég építtette, amely ügyfelei számára rakodási és raktározási szolgáltatást nyújt az óriás terminálnak köszönhetően. A megszokottnál nagyobb paraméterekkel rendelkező csarnok tervezésével és megvalósításával a Katoen Natien vezetősége a Frisomat mérnökeit bízta meg.

Csarnok világrekord Dél-Amerika legkisebb országában

Csarnok világrekord Dél-Amerika legkisebb országában

Az acélszerkezetek gyártásában és fejlesztésében 30 év tapasztalattal rendelkező Frisomat a megrendelői igényeknek megfelelve létrehozott egy új rendszert, a Kappa típusú acélszerkezetet. Az evolúció új állomásaként kialakított Kappa rendszernek nemcsak a tervezett hatalmas méreteknek, hanem a zord környezeti körülményeknek is meg kellett felelnie. A tenger közelsége miatt a korrózió elleni védelem és a Dél-Amerikára egyébként is jellemző erős szél tovább nehezítette a mérnökök feladatát. A tető- és falszerkezet színtartóságát és hosszú élettartamát speciális PVDF bevonat garantálja. Rácsos keretoszlopok erősítik a szerkezetet, hogy az képes legyen ellenállni a Dél-Amerikában átlagosnak számító, akár 168 km/h-s szélnek is. Összehasonlításként a 70 km/h-s szelet már szélviharnak nevezik, és emberre, állatra veszélyes károkat okozhat.

Csarnok világrekord Dél-Amerika legkisebb országában

 

Az extrém körülményekre adott tervezői válasz

A Frisomat csarnokevolúció egyes állomásai a megrendelői igényekhez alakított csarnokszerkezeti rendszerek kialakulását, fejlődését, fejlesztését szimbolizálja. Az evolúció az egyszerű íves, festett acél csővázas szerkezetű, faszelemenes, felülvilágítókkal ellátott Omega csarnokkal kezdődött, amit az Ypszilon és Delta követett. Ezek a típusok máig közkedveltek az egyszerűbb megbízói igények esetében. A későbbi fejlesztések eredményeként születtek meg a már komolyabb, emelt szintű műszaki megoldásokat alkalmazó Astra, Astrigma, Ceptra, Sigma és azok lapostetős változatai, a Flatro és Flatrigma csarnoktípusok. Ezt a fejlődési rendszert koronázza a legújabb és a legkülönlegesebb műszaki megoldásokat kínáló típus, a Kappa csarnokrendszer.

Ahogy a Frisomat többi szerkezeti típusára, úgy a Kappa rendszerre is jellemző a stabilitás, a gyors szerelhetőség, a környezetkímélő anyagok használata, a modern, sokoldalú megjelenés és a hosszú élettartam. A 6250 m2-en elterülő montevideói csarnokraktár pedig igazán jól bizonyítja, hogy a Frisomat valóban a megrendelő igényeihez alakítja sokoldalú, tartós és erős acélszerkezetit.

Amennyiben további információkat szeretne a Frisomat speciális termékeiről, keresse fel a www.frisomat.hu weboldalt, ahol kollégák elérhetősége is megtalálható.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog