2019. október 04.

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

A Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. közel 4000 négyzetméteres új üzem- és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, a Swedsteel által kínált termékekből és technológiával.

 

A kivitelező Stabil Kft. tulajdonosa Papp Zoltán, aki annak idején az „Év Acélszerkezeti Nívódíját” is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

- Kft.-jének több szempontból is beszédes a neve, és a „stabil” az évtizedek során új jelentéssel is gazdagodott, hiszen egy negyedszázados cégről és biztos piaci jelenlétről beszélhetünk. Ön tavaly januárban vette át a dombóvári székhelyű vállalatot. Milyen új irányok mentén haladnak tovább?

- A Stabil Kft. a szó legszorosabb értelmében építőipari generálkivitelező. Az ágazatban nagyon sokféle munka kötődik a nevéhez. A fő profilja mára azonban a könnyűszerkezetes ipari jellegű létesítmények, csarnokok, illetve építészeti acélszerkezetek gyártása, összeszerelése.
Mivel a Rutin Kft. 90 százalékban igen komoly minőségi igényeket támasztó exportmegrendelésekre dolgozott, továbbá részt vehettem a Budapesti Műszaki Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési programban, tudom, hogy ez a piac a hozzáadott érték nagyságát értékeli a legjobban. Ennek a biztosításához pedig rendelkezünk a szükséges tudással és a legfejlettebb technológiákkal. És végül, de nem utolsó sorban egy nagyon innovatív, a nemzetközi trendeket, elvárásokat, műszaki újdonságokat tökéletesen ismerő, ugyanakkor hazai gyártóbázissal rendelkező partnerünk is van: a Swedsteel. Olyan megbízható, régi szövetségesek, akikkel együttműködve a mostani, főként dunántúli és fővárosi megbízásokon túl európai megrendelések is realizálódhatnak.

- Hogyan nyerték el a Tauril épületének kivitelezését?

- Évekkel ezelőtt már felépítettem 11 ezer négyzetméternyi csarnokot számukra. A vezetőség természetesnek tartotta, hogy a Stabilt is meghívják a tenderre. Így mi is benyújthattuk az árajánlatunkat. Persze a mi szakmánkban ez korántsem csak azt jelenti, hogy az ember egy táblázatban a tételek mellé írja a számokat, és végül megnyomja a summa gombot a billentyűzeten. Az eredetiség, a stratégiai műszaki gondolkodás és némi merészség itt is előnyt jelentett, sőt győzelmet ért.
Az eredeti elképzelés szerint vasbetonos vázszerkezet épült volna, helyette viszont mi hegesztett acél euroszelvényes rendszerben gondolkodtunk, aminek a statikai kialakításakor már szorosan összedolgoztunk a Swedsteel mérnökeivel a tekintetben, miként biztosítja majd a tőlük rendelni tervezett, másodlagos tartószerkezet a miénkkel szervesülve, összeépülve a stabilitást. Vagyis a szakmai tudás és a pontos számítások, tervezések óriási hozzáadott értéket képviselnek – a Swedsteel támogatásával ezeket az acélrendszereket óriási műszaki támogatással tudjuk kínálni, ami egyedi.
Most az is felmerülhet az olvasóban, hogy 19-re húztam. De tisztában vagyok azzal, hogy a sikereiket a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető vállalatok – mint például a Tauril – nyitottak a megszokottól eltérő ötletekre. Kiváltképp, ha az a megfelelő ár-értékaránnyal is párosul. Mivel a beruházó egy alaposan átdolgozott kivitelezési tervre vonatkozó ajánlatot fogadott el, az engedélyeztetési eljárásokat ismét el kellett végeztetni. Ezt viszont nagyban megkönnyítette, hogy a Swedsteel anyagai és rendszerei rendelkeznek a szükséges műszaki és biztonsági engedélyekkel. A beruházó belátta, hogy egy modern és tartós csarnokot kap a pénzéért.

 

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

 

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

 

- Vizsgáljuk meg ezt a csarnokot a számok tükrében!

- Nagy fesztávolságokkal dolgoztunk, hiszen az épület egyharmad részén ez az érték 30 méter, a további részeken pedig 20. Az előbbinél 8 méteres a vállmagasság, a további szakaszon pedig 5 méter. Az együttes összességében 160 méter hosszú. Alapterületét tekintve tehát egy közel négyezer négyzetméteres objektum épült. A használt terület azonban nagyobb, mert a 30 méteres fesztávú szegmensnél második szintet is kialakítottunk, ahol az irodák kaptak helyet, az alsó gyártószint fölött. A cég ugyanis gumi alapanyagból készülő autóalkatrészeket állít elő.

- A gumi a fokozottan tűzveszélyes alapanyagok sorába tartozik. Milyen vonatkozó biztonsági technológiákat kellett alkalmazniuk ebből következően?

- Valóban szigorú tűzvédelmi elvárásoknak kell megfelelnie a csarnoknak. A fő teherhordó elemeket éppen ezért tűzgátló festéssel láttuk el. A Swedsteel szelemenjeiből és trapézlemezeiből füst kötényfalat állítottunk össze. Itt nem volt szükség a beépített alkatrészek további kezelésére, mert a gyártó anyagai eleve alkalmasak erre, és ezt a tényt tanúsítványok is igazolják. Füstelvezető nyílásokként szolgálnak továbbá a sávszerűen elhelyezett tetőbevilágító dongáknál kialakított részek. Előírás volt még, hogy az irodák külső térelhatárolóit kőzetgyapottal töltött szendvicspanelekből építsük fel. Természetesen a Swedsteel HipertecWall 100 mm-es kőzetgyapotos falpaneljét alkalmaztuk.

- Milyen termékek érkeztek még a Swedsteeltől?

- A másodlagos tartószerkezet kialakításához szükséges Z és C szelemeneken kívül a Glamet 120 mm-es tetőpanel, illetve a Monowall 100 mm-es falpanel – amiből az alsó szint falazata készült – is a Swedsteeltől érkezett, valamint a komplett ereszcsatorna-rendszer, ami nemcsak praktikus, de esztétikai szempontból is sokat ad a látványhoz. És ne feledkezzünk meg a nagy felületi ellenállóképességgel és statikai szilárdsággal rendelkező STR45 trapézlemezről sem, hiszen ez került többek között az előtetőkre és a már említett füstkötény falakhoz is. A tetőbevilágító dongák lábazatát a statikus tervezővel közös egyeztetés eredményeképpen egyedi, nagy teherbírású, tűzihorganyzott acélprofillal gyártotta le a Swedsteel.

 

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

 

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

 

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

 

- Megannyi fémalkatrész! Nem jelent így veszélyt az épületre a víz?

- A Swedsteel termékei kiváló minőségű, tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készülnek. Mi csak minőségi beszállítóval dolgozunk, ahogyan a munkánk is mindig a magas színvonalat tükrözi. Azt tudni kell, hogy kontár munka nyomán a legjobb alkatrészekből sem lesz korszerű, tartós csarnok. Komoly támogatás a gyártótól, hogy az előregyártottság magas foka, vagyis az előzetes felmérések, számítások alapján hajszálpontos méretekkel, tökéletes illeszkedéssel, egyértelmű jelölésekkel készülnek a gerendák. Ez időben hatékonnyá tudja tenni a vázfelállítását és a kivitelezést. A Tauril csarnokának felállításhoz négy hónapra volt szükségünk.

– A beruházó számára fontos tehát a jó kivitelező megválasztása. Mire érdemes még figyelniük egy csarnok megvalósítása során?

- A tervezés szakaszára. Az építészmérnökök a rajzasztaloknál gyakran a standard vasbeton struktúrákban gondolkodnak, holott ezek korszerűbb és gazdaságosabb megoldással kiválthatók. Ehhez viszont a piaci kínálat alaposabb feltérképezése szükséges, komoly termékismeret birtokában kell lenni. Bár a könnyűszerkezetes épületekre pont úgy hat a gravitáció, mint a hagyományos anyagokból épültekre, csakhogy egy acélcsarnokban ezeket az erőket az anyagok és formák eltérősége okán másként kell kordában tartani. Az ezt szolgáló méretezések, csomóponti csatlakoztatások, a geometriai formázás és még sorolhatnám, hosszas kísérletezések és számítások nyomán születtek meg. De a know-how már készen rendelkezésre áll, mint például a Swedsteel esetében. Az ő szelemenjeik, lemezeik, szendvicspaneljeik nem egymásra rakosgatandó téglák, hanem alaposan átgondolt rendszerek. A gerendáktól az utolsó csavarig egy célt szolgálnak: a stabil és variábilis acélstruktúrák megépítését. Érdemes tapasztalt kivitelezőt bevonni, aki szoros kapcsolatban van a gyártóval. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb lett volna a helyzet, ha a Tauril csarnoka esetében már a kezdeti lépéseknél ott lehettünk volna.
A tervező, kivitelező, gyártó kooperációja végeredményben a megrendelőt szolgálja, hiszen mivel nincsenek fölösleges körök, fennakadások, minimális az anyagszükséglet, a csarnok építése gazdaságossági, műszaki, biztonsági és egyéb szempontok mentén is optimalizálható.

- Ebben a felállásban hódíthatna Magyarországon is a csarnoképítészet?

- A mostani építési boom értelemszerűen az acélszerkezetekre vonatkozó megrendelések számát is gyarapította. A könnyűszerkezetes épületek részesedése azonban jóval nagyobb lehetőségeket tartogathat. Hazánkban ugyanis meglehetősen erős a betonlobby érdekérvényesítő képessége. Így nálunk az acélcsarnokok aránya jóval kisebb, mint Nyugat-Európában vagy a skandináv országokban, ahol a zord időjárási körülmények között is kiválóan megállják helyüket e csarnokok.

- Mit lehet tenni?

- Amit a Swedsteel is tesz: folyamatosan növeli a hozzáadott érték arányát. De nemcsak az innovációkban, a prémium anyagokban, hanem a szolgáltatásokban is. De maguk a földből kiemelkedő, impozáns, esztétikai szempontból is kifogástalan csarnokaink, illetve boldog tulajdonosaik jelentik a leghatékonyabb reklámot, és lehetőséget a további térhódításra.

 

Egyedi, négyezer négyzetméteres csarnok épült négy hónap alatt

 

- Az elmondottakból az érzékelhető, hogy a Stabil Kft. és a Swedsteel között már megszilárdult a partneri viszony. Mit tart a cég legfontosabb erényeinek?

- A vállalat vezetőjével olyan, több évtizedes szakmai kapcsolatban vagyok, amely az idők során barátsággá érlelődött. Csak néhány fogalmat említek: partnerség, korrektség, minőség, határidő, tökéletes ár-értékarány. Nekem ez a Swedsteel!Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Tervezői Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu

(X)


Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog