cemix

2021. október 21.

Előregyártott, filigrán szerkezetű vasbeton magastető

Előregyártott, filigrán szerkezetű vasbeton magastető

Napjainkban a belső terek hűtésének energiaigénye nagyobb, mint a fűtésre fordított energiamennyiség, miközben az épületek hűtési megoldásainak kidolgozottsága utcahosszokkal maradt le a fűtésétől. Nagyobb figyelmet kell tehát fordítani az épületszerkezetek nyári viselkedésére, hiszen az épületek hőterhelésének ingadozása jóval jelentősebb nyáron, mint az átmeneti vagy a téli időszakban.

A belső terek felmelegedése a határoló szerkezetek hőtehetetlenségének megfelelően követi a hőterhelés intenzitását. Ez azt jelenti, hogy a belső tér hűtése, szellőztetése jóval előbb szükségessé válik, ha a külső épületszerkezet gyorsan reagál a hőterhelés intenzitás-növekedésére, mint ha a térelhatároló szerkezet „lustábban” reagál – ilyenkor nyáron elképzelhető, hogy elegendő az éjszakai szellőztetés, nem kell hűteni egész nap a belső teret.

Előregyártott vasbeton magastető filigrán szerkezetekből 

 

A hőtechnikailag lusta szerkezet jellemzői:

  • nagy hőtehetetlenségi tényező,
  • nagyobb szerkezeti önsúly,
  • nagy hővezetési ellenállás,
  • átszellőztetett rétegfelépítés.

 

Kulcsfontosságú a tetőtér

A nyári hőterhelési hatásoknak egyik legáltalánosabban kitett épületszerkezeti eleme a beépített tetőtér. A tetőtér-beépítések, manzárdtetők tartószerkezeti megoldására kínálkozik optimális lehetőségként az előregyártott, filigrán vasbeton koporsófödém.

Előregyártott vasbeton magastető filigrán szerkezetekből Előregyártott vasbeton magastető filigrán szerkezetekből

A magyarországi előregyártott betonelemeket készítő üzemek választékában fontos szerepet töltenek be ezek az úgynevezett filigrán elemek, valamint a lágyvasalású egyedi masszív elemek, mint például a lépcsők vagy a balkonelemek. Filigrán szerkezetről akkor beszélünk, ha háromdimenziós térben vizsgálva az elem egyik geometriai kiterjedése nagyságrenddel kisebb a másik kettőnél – ilyenek például a zsalupanelek vagy a kéregpanelek. A félkész filigrán szerkezet helyszíni betonnal történő együttdolgozását a felületek érdessége és a szinuszbordás betonacél térrács biztosítja. A filigrán elemek készülhetnek egyrétegű kivitelben födémelemként, illetve kétrétegű kivitelben falak vagy ferde felületek kialakításához. Ebben az esetben a ferde tetőfelületet és a parapetfelületet kéregfal elemekből alakítják ki, míg a vízszintes felület filigrán kéregfödém-elem lesz. A szerkezet vastagsága 20 és 25 cm, így az önsúly 5,0-6,25 kN/m2 lehet. Kiegészítő vasalással merev keretsarkokat létrehozva akár 10-12 méteres fesztávú szerkezet is építhető. E szerkezeti kialakítással a klasszikus tetőformák szinte minden eleme (él- vagy vápakialakítás, kontyolt tetőforma) megépíthető.

Előregyártott vasbeton magastető filigrán szerkezetekből

A nyíláskialakítások geometriai korlát nélkül megoldhatók, a szerkezet a tetőhéjalás szilárd fogadófelületét adja meg. A tetőhéjalás faanyag-szükséglete pedig minimalizálható, mert a vasbeton felületre a direkt rögzítésű héjazatot is tartani képes tető-hőszigetelő rendszerek szerelhetők.

A Leier előregyártott termékkínálatában található filigrán vasbeton koporsófödém mint „lusta” hőtechnikájú épületelem hatékony válasz lehet napjaink energetikai, fenntarthatósági kihívásaira.

Előregyártott vasbeton magastető filigrán szerkezetekből

Ez a szerkezeti megoldás nem egyszerűen egy problémát old meg, hanem figyelembe veszi a termék környezeti hatásait is. A választott anyagok, megoldások szem előtt tartják a fenntarthatóság elvének íratlan szabályait.

Magyar Gábor, okl. mérnök

 

Ismerje meg a Leier előregyártott termékkínálatát: www.leier.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog